Parfem mirisa Berghaina, doživite techno prestonicu na novi način

 

U klubu ste deset i više sati. Odavno ste prešli fazu umora, ali nastavljate dalje, iz Funktion One-a ore se industrijski zvukovi, Sunce je odavno izašlo, ali unutra je i dalje mračno. Tada pogledate na sat i još malo pa će 8. U trenutku kada izađete  na vazduh nešto vam odmah oduzme koncentraciju, vaš miris. Nakon toliko sati plesa, svaki normalan čovek se oznoji i više nego dovoljno. A i sama činjenica da ste jutro dočekali u Berghainu govori sama za sebe.

Jedna takva noć provedena je u eksperimentu umetnice Isabel Lewis, koja je upravo želela pomirisati iskustvo koje joj može doneti miris jednog kluba kao što je Berghain. Ova umetnica, plesačica i DJ želi stvoriti putpuno novi doživljaj. Isabel ne želi samo da gledate nečiji nastup već da ga i osetite kao da ste deo njega, ”mirisi su namenjeni da im svedočimo”. Ideja je bila da se osete mirisi kultura, gde je tražila odgovore na pitanja. ”Ako bi intelektualnost imala miris, kako bi mirisila”, ”Šta to znači živeti dobar život u 21.-om stoleću” bila su samo od jednih tema koje je išla udisati.

Prepun šarolikog spektra ljudi koji izlučuju velike količine znoja, betona, dima, laka za kosu, alkohola, ta noć joj je kako sam kaže, bio naj trippy provod u Berghainu ikada. Kako je miris najbrže culo koje dolazi do mozga i ostavlja potpuno nesvesnu reakciju, 30 znojnih godina Berlinskog kluba itekako predstavlja novi nivo doživljaja. A ne zaboravite da je berlinski sud techno proglasio visokom kulturom.

Sledeći put nakon izlaska pomirište svoju odeću ili još bolje spremite je u ormar na neko vreme kako bi se kasnije putem njuha setili trenutaka koje ste tu noć proživljavali. Celu njenu priču možete pročitati ovde.

 

 

Izvor: KlubskaScena

Avatar photo

Autor: Igor