PAUL KALKBRENNER – ŽIVA LEGENDA!

 

POSVEĆENO ONLYCLUBBING TIMU I SVIMA ONIMA  KOJI IMAJU SVET KOJI NIKO NE RAZUME

 

Neko ko gradi zamkove na nebu, a na zemlji diriguje svojim ritmom, ne može se zvati samo DJ-ejem. 

Ljubav prema muzici i čoveku, DJ-u, jedino je što sam oduvek razumela. Ono što milioni ljudi osećaju prema ovom čoveku, i to razumem. Ono što ne razumem, kako jedan čovek može da drži toliko ludih glava, koje se pretvore u čiste emocije, u samo jednoj šaci.

Dance Arena je mesto na kome niko nije tužan. Ali to ne znači da suze nisu potekle. Barem moje. “We build up castles in the sky and in the sand…” Ko može ostati ravnodušan kada je i vazduh poprimio boje Kalkbrenerove melodije…Ja nisam. Niko oko mene nije te večeri na Areni, ni prvi, a ni drugi put.

Predstavljamo vam Paula Kalkbrenera. Čoveka u najobičnijoj majici sa najvećom frekvencijom emocija koja se nikada ne gasi.

Paul Kalkbrenner je rođen u Nemačkoj 11. Juna 1977. godine, i unuk je čuvenog umetnika Fritz Eisel-a. Iako je rođen u Leipzig-u, odrastao je u Berlinu gde i danas živi. Za njega Berlinski zid ima veliki značaj, jer je do pada Berlinskog zida živeo u Istočnoj Nemačkoj, gde je bilo prilično mirno, za razliku od Berlina u koji se preselio.

Sa samo 13 godina počeo je da pušta ploče svojim vršnjacima u jednom berlinskom klubu, iako mu je majka ograničavala izlaske do 23 h. Muziku je počeo da vrti zajedno sa svojim drugom koga je upoznao u školi, Sascha Funke. Njih dvojica delili su ista interesovanja u tadašnjoj problematičnoj Nemačkoj, ljubav prema techno muzici. Godinama su njih dvojica presnimavali omiljene trake na ploče, slušajući svake subote radio emisiju pod nazivom Rave Satellite. U školi je naučio da svira trubu i voleo je da uči muzičku teoriju. Kada je napunio 18 godina rešio je da pravi muziku sam, i zbog toga zaposlio se u televizijskoj industriji, kako bi mogao da kupi opremu koja mu je bila potrebna za produkciju. Te 1995. godine, on i Sascha su počeli da žive zajedno i da rade na produkciji od opreme koju su kupovali i pozajmljivali. Nakon što je počeo da otkriva produkciju, rešio je da želi da sve trake pretvara u život direktno na sceni.

Pre nego što je Ellen Allien osnovala BPitch Control Records, organizovala je žurke pod nazivom BPitch Control po celom Berlinu. Na jednoj od tih žurci, Paul je upoznao Ellen Allien i nakon samo par preporuka, zahvaljujući njoj, Paul je izbacio svoju prvu traku pod nazivom Paul dB+. Traku je potpisala Ellen Allien za svoj label. 2001. godine je objavio i dva albuma “Superimpose” i “Zelt”, a nakon albuma Self , 2004. godine pocinje njegovo pripovedanje kroz trake. Traka pod nazivom Gebrünn Gebrünn koju je izbacio nakon samo godinu dana, je postala ogroman svetski hit. Za BPitch Control je izdao 6 albuma i 10 EP-ova.

2004. godine Kalkbrener je dobio ponudu od berlinskog režisera Hannes Stöhr-a da uradi muziku za film o berlinskom DJ-u. Režiser je ubrzo shvatio da je Paul savršen za ulogu DJ-a i Paul je prihvatio. Zajedno su odlučili da se film zove Berlin Calling. 2006. godine preselio se na jug Francuske sa Sascha-om na 6 meseci da radi na soundtrack-u. Vokale za čuvenu traku “Sky and Sand” je snimio njegov brat Fritz Kalkbrenner. 2007. godine se vratio u Berlin i snimio film po kome ćemo ga zauvek pamtiti, još uvek svi pamte čuvene Kalkbrenner-ove scene iz filma “Berlin Calling”. Zanimljivo je to da je u filmu glumio DJ Ickarusa, koji je oličenje onoga što Kalkbrenner nije hteo da postane – neko ko je uništen scenom, dok njegove muzičke ideje žive samo u njegovoj glavi. 2008. godine film je premijerno prikazan u Švajcarskoj na Locarno Internetional Film Festival-u. Film je dobio izuzetne kritike ,a album i traka “Sky and Sand” su postale platinaste. Film “Berlin Calling” je prikazivan 145 nedelja zaredom u Kino Central-u i time postao najduže puštan film u Nemačkoj ikada.

 

2009. godine je osnovao label Paul Kalkbrenner Musik. 2010. godine je objavljen “Paul Kalkbrenner 2010 – Live Documentary” koji je sadržao njegovu rasprodatu turneju u 12 gradova. Njegovi albumi “Icke Wieder” i “Guten Tag“,  koje je izdao na svom label-u su podržani od strane mnogih izvođača. 2011. godine je učestvovao na konferenciji International Music Sammit i puštao u renoviranom klubu Amnesia. 2012. godine oženio se rumunkom Simina Grigoriu, koja se takođe bavi DJ-ingom. 2015. godine objavio je dobro poznati Warm Up set “Florian Trilogy” za album pod nazivom “7“. 2016. godine je počeo da radi na projektu “Back To the Future” koji se sastojao od serija mixeva i traka koje govore o istoriji tehna u Berlinu ranih 90-ih.

Kalkbrenner koristi Ableton Live u kombinaciji za MIDI kontrolerima, hardverske sintisajzere i Drum mašine za svoje LIVE nastupe. Koristio je čak i Roland Amiga 500 i mnoge druge Sampler-e, sve dok 2001. godine nije prodao svu svoju opremu i počeo da radi samo u Ableton-u.

Pored njegovih dostignuća u muzici verujem da je njegov najveći uspeh Isabella Amelie Kalkbrenner, njegova ćerka koja je rodjena 2015. godine.

Danas je Paul Kalbrener producent elektronske muzike, glumac, neko ko iza sebe ima 9 albuma, neko ko je prodao više od 200.000 singl izdanja, neko ko može da se pohvali platinastim izdanjem ploče, neko ko se ostvario u ulozi oca i neko koga ćemo mi zauvek da zovemo „Tata“.

Ima toliko toga da se kaže o Paul Kalkbrenner-u, ali jedno je sigurno – on je legenda. Zbog toga mislim da je pravo zadovoljstvo i čast imati priliku ne samo slušati, vec i videti njegov LIVE nastup.

Već dva puta je nastupao na Exit Festival-u i jedan je od najtraženijih DJ-eva u Srbiji. Blender organizacija je uslišila molitve mnogih rejvera. Paul Kalkbrenner nastupa u Beogradu 24. novembra, a karte za njegov nastup već su uveliko rasprodate i verujem da će opravdati svoj status legende još jednom.U petak ostavite sve probleme izvan Hangara i pustite ovu legendu da vas odvede u svet koji jedino mi, rejveri, razumemo. Nemojte zaboraviti da zažmurite.

Avatar photo

Autor: Igor