Ples i seksualnost!

Ples i seksualnost!

Nije iznenađenje da su noćni klubovi mračna mesta koja postiču osećaje požude, seksa i ljubavi, a ponekad kada tamo plešemo, možemo proći faze maštanja, ljubavi, prevrtanja predigre, odnosa, vrhunca samo uspostavljanjem kontakta očima i zadržavanjem, sa nekim sa druge strane plesnog podijuma.

Prema Georgeu Bernardu Shawu, ples je “izraz želje koju muzika legalizuje

Postoji mnogo dokaza za to, krenimo od nauke; Darwin je smatrao da je ples deo postupka odabira partnera, a nedavno, dve grupe istraživača (Brown i sur., 2005. i Fink i sur., 2007.) sugerišu da bi na način na koji plešemo mogao uticati naša hormonska i genetska građa tako da koristimo ples kako bismo potencijalnim partnerima pokazali kvalitet svojih gena.

Muškarci sa visokim nivom spolnog hormona testosterona plešu drugačije od muškaraca sa niskim nivoom testosterona i, što je najvažnije, žene više vole plesanje muškaraca sa visokim testosteronom.

Šta je sa ženama?

Kad su žene u plodnijoj fazi menstrualnog ciklusa, plešu drugačije nego kad su u manje plodnoj fazi svog ciklusa, pa iz toga sledi pitanje: Šta se toliko razlikuje od plesa plodnih i manje plodnih žena?

Sve je u kukovima!

U plodnijoj fazi svog ciklusa žene se više pokreću kukovima dok plešu u odnosu na one kada su u manje plodnoj fazi. Dakle, što više vremena muškarci provode gledajući ženske bokove, to je privlačnija!

Sve se oko nas neprestano kreće i menja, svaki je pokret sinhronizovan sa svime što nas okružuje. Ples je preslikana stvarnost – partneri se izražavaju kroz ples, vode jedni druge i “igraju” dok zavode.

Seks i ples često se spominju u istom kontekstu jer je ples jednako zavodljiv. Može se shvatiti kao body art, a seks kao umetnički izraz tela. Ples i seksualnost mogu se posmatrati kao metafore, bilo da su sublimirane ili otvorene, jer se obe kreću prema kulminaciji ili vrhuncu u ekstazi.

Seksualnost, duhovnost, senzualnost istankute osobine mnogih oblika plesa, ali seksualnost se nikada ne može odvojiti od plesa, jer se sam spolni čin može smatrati oblikom plesa.

Sam ples zvuči tako jednostavno – on samo pokreće vaše telo. Ali zapravo je pokretanje vašeg tela ono što čini mnogo više od toga. Svaki je pokret odraz vaše intime.

IZVOR: Klubskascena.hr

Avatar photo

Autor: Igor