Po prvi put kod nas, REALNO VIRTUALNO: Izložba mladih vizuelnih umetnika na INSTAGRAM FILTERU!

 Po prvi put kod nas, REALNO VIRTUALNO: Izložba mladih vizuelnih umetnika na INSTAGRAM FILTERU!

Realno Virtualno je digitalna izložba koja premešta mesto interakcije sa umetničkim radom iz izložbenog prostora u augmentovanu realnost. Putem filtera dostupnog svakom sa Instagram aplikacijom, radovi 21 mladog umetnika iz Srbije i regiona stavljeni su u novi kontekst nad kojim kontrolu ima digitalni posetilac. 

Ovakav način izlaganja ne pokušava da imitira postojeće izložbene formate, već da uspostavi drugačiju vrstu estetskog doživljaja. Po cenu nešto siromašnijeg pristupa detaljima i neposrednosti kontakta, poseta izložbi Realno Virtualno putem Instagram filtera nema geografska ograničenja, i pruža više mogućnosti za interakciju sa delom u vidu igre isprobavanja.

Format je delimično odgovor na trenutnu potrebu za izbegavanjem masovnih okupljanja u zatvorenom, ali je i inspirisan rastućim trendom presipanja opipljivog u binarni kod. Zato su i učesnici birani među umetnicima koji svoje radove već objavljiuju i u digitalnom formatu i i inače koriste društvene mreže kao način interakcije sa publikom. Većina radova je dostupna za kupovinu direktnim kontaktiranjem autora.

U izložbi učestvuju: Marija Stanković i Olga Đelošević (Drekavac studio), Aleksandar Denić, Srđa Dragović, Vuk Đurić, Das Drogen, Vukadin Filipović, Luka Jendrišek, Emilija Terzić, Aleksa Vitorović, Mila Kuzmančević, Katarina Jovičić, Stefan Stanojević – Tony Star, Nataša Mihailović, Tina Danilović, Anka Arsenović, Stefan Dodić, ЈОВАН.

Izložba je podeljena u dve kategorije: DAN i NOĆ. Instagram filteru sa radovima DANA, kao i filteru sa radovima NOĆI možete pristupiti putem sajta Popino prase, gde možete pronaći i dodatne informacije o radovi i samim umetnicima.

Kako je izložba koncipirana kao digitalni projekat, DJ setovi koji bi bili smešteni u galeriji, takođe su premešteni na internet – tačnije Headroom jutjub kanal. Na njemu, u sredu 19. maja moći ćete premijerno da čujete set DJ Ive Arifaj u 16h, DJ Dee u 17h, a dua Genesis u 20h. 

Izložbu su podržali Soundwave Beograd i Headroom. Pokretači i organizatori su Martina Kojić (@kekszakonja) i Vanja Ratković (@kata.faj)

Avatar photo

Autor: Igor