LEKTIRA SVAKOG KLABERA :: Počeci rejva u Beogradu!

 LEKTIRA SVAKOG KLABERA :: Počeci rejva u Beogradu!

Kao što smo i obećali, predstavljamo vam još jedan u nizu članaka o istoriji elektronske muzike, ovoga puta o začetcima klabinga i elektronske muzike u Beogradu.

Jugoslovenska rave scena je počela da se rađa negde krajem 1992. godine, doživljavajući svoje prve početke u beogradskom klubu “Buha”, koji je bio smešten u holu dečijeg pozorišta “Bosko Buha” na Trgu Republike. Večeri koje su se održavale subotom, a nešto kasnije i četvrtkom su bile osnova za početak razvoja današnje techno scene. DJ-evi su bili Stanko i Boban, likovi koji su praktično nestali sa scene zajedno sa nestankom ovih večeri u “Buhi”. “Buha” je bila u pravom smislu te reči underground club, zračio je zaista jedinstvenom energijom, koja je bila potpuno nova i nepoznata do tada. Prostor koji je primao maksimalno 200-250 ljudi, koji su za razliku od nekih današnjih clubbera bili iz sve snage “u fazonu”. Neki od likova koji su tada izlazili u Buhu su i danas vidjeni na techno & house zbivanjima, i mi ih zovemo “prva ekipa“, sa pravom, naravno.

Što se muzike u “Buhi” tice, ona je bila zaista gotovo sasvim drugačija od onoga što se danas podrazumeva pod pojmom techna, dakle bili su tu Moby – Go, Madonna (definitivno omiljena medju mnogobrojnom gay ekipom), The Shamen – Move Any Mountain (Progen 91), Right Said Fred, Happy Mondays, Inspiral Carpets, Deee-Lite, Quadrophonia, The Prodigy (Charlie, Everybody In The Place,…), N-Joi, itd.

 

 


Krajem 1992. sam upoznao DJ Eye-a, koji se vratio iz Švedske, gde je proveo skoro godinu dana sa paketom od oko 100 vinila, te odlučujemo da radimo zajedno, pa smo tako i počeli baš u samom epicentru dešavanja–u “Buhi”, gde smo i upoznali Trleta (sada u trans:east:design-u). Vrteli smo tada rani techno zvuk, koji je neretko bio nabijen breakbeat ritmovima i uplifting akordima (SL2, The Prodigy, Kicks Like A Mule, Inner City, Altern 8, Shamen, Orb,..).

Nedugo zatim, “Buha” se zatvara, i scena praktično zastaje jer nije bilo drugih dešavanja. Nekako istovremeno, počinju “Dark & Techno” večeri u “Akademiji” (klub FLU), na kojima su DJ-evi bili Gavra i Oki, koji su doduše znatno više puštali dark & industrial zvuk, koji je tu i tamo bio dopunjen nekim od najpopularnijih singlova rave zvuka.

Gotovo paralelno sa tim, takodje na Akademiji startuju večeri koje su držali DJ Sule (kasnije DJ Avalanche) i DJ 245/1, koji su nastojali da približe rave zvuk beogradskoj publici, provlačeći ga kroz slične blokove koji su se pojavljivali i u dobroj staroj “Buhi”. Nakon par ovih veceri, njih dvojica me pozivaju (a ja sam Mark Wee, jel’?), te počinjemo da radimo zajedno. Nedugo zatim, DJ Sule od strane kluba biva otpušten, tako da DJ Mark Wee & DJ 245/1 održavaju techno večeri na Akademiji narednih desetak meseci. Polako smo uspeli da okupimo staru ekipu iz “Buhe”, kojoj su počeli da se pridružuju i mnogi novi clubberi. Lagano, ali sigurno, i zvuk se menjao, te su se tamo mogli čuti i Beltram – Energy Flash, Illuminatae – Tremora Del Terra, CJ Bolland – Mantra, Hardfloor – Trancescript, Dance 2 Trance, Orbital – Lush, Vernon’s Wonderland, Moby – Thousand itd.

Istovremeno sa našim večerima na Akademiji, DJ Eye radi kao resident DJ “Soul Food Cafe-a”, gde četvrtkom vrti house zvuk. Naravno, kada govorimo o tadašnjoj klupskoj techno ili house muzici, moram napomenuti da je sve ovo bilo spakovano zajedno sa komercijalnijim i opšte poznatim singlovima, ali tako je jednostavno moralo biti, obzirom da smo pokušavali da profuramo jedan potpuno nov i do tada nepoznat zvuk, a da istovremeno pridobijemo što više pristalica ovog novog fazona.

U utorak 5. aprila 1994. prvi put se zvanično pojavljuje novi DJ tandem: DJ Mark Wee & DJ S.T.R.O.B.. Veče se zvalo “Trance Europe Express”. Istovremeno sa ovim klupskim dešavanjima, DJ Mark Wee i DJ Eye se pridružuju DJ Cobi na Yu-radiju FM 100,4, u okviru emisije “Remix”, koja se emitovala utorkom 18-21 h. Coba je tada, pa i dugo posle toga bio odan garage zvuku, i radio je kao resident DJ u Soul Food-u petkom.

Yu Radio je ugostio i neke od britanskih DJa, medju kojima i DJ Lindsay Edwards (danas jedan od najuspešnijih britanskih producenata – polovina dueta Tin Tin Out), koji nam je u pravom smislu te reči pokazao suštinu rada techno & trance DJa svojim zaista brilijantnim mixovanjem iz izloga Doma Omladine. Njegov boravak od gotovo mesec dana u Beogradu je bio i jedinstvena prilika da dodjemo u kontakt sa underground techno zvukom, kojem smo i kasnije ostali odani.

 


Sredinom 1994. Soul Food
otkazuje rezidenciju DJ Eye-u (čije su večeri četvrtkom bile medju najuspešnijima ikada), sa obrazloženjem da house & techno skuplja gay ekipu (?!). Nešto kasnije, gase se i techno večeri na Akademiji, te beogradska techno scena opet zapada u krizu, jer nije bilo adekvatnih klubova za ovakva dešavanja. Otvaranje kluba “Industria” je bio dobar znak za kvalitetan clubbing u Beogradu, no pogrešna programska koncepcija uslovila je postepeni kolaps ovog mesta. Tamo u početku nedeljom rade DJ S.T.R.O.B. i DJ Sule, kojeg uskoro zamenjuje DJ Mark Wee, pa zajedno sa DJ Eye-om pokušavamo da aktiviramo novi klupski dan – do tada prilično neaktivnu nedelju…

 


Želeci da pojačamo kvalitet funkcionisanja naših večeri udružili smo snage i oformili prvu domaću DJ asocijaciju: “United DJs Of Trance”, koju su činili DJ S.T.R.O.B., DJ Mark Wee, DJ Eye i DJ Innvision. Nakon toga se pojavio i “Kozmik” radija B92 (DJ Manic, DJ Terminator & DJ Superfly – danas: Gordan Paunović, Boža Podunavac i Vlada Janjić), koji radi četvrtkom, takodje u Industriji. Večeri “United DJs…” su ubrzo doživele kultni status u gradu, čineći jezgro domaće techno scene. DJ Innvision napušta United DJs, te DJ S.T.R.O.B., DJ Mark Wee i DJ Eye stvaraju novu asocijaciju zvanu “Integra Productions”.

Integra i Kozmik rade paralelno, dovodeći u Beograd svetska DJ imena i na taj način otvarajući vrata ka svetskom trendu na house i techno sceni. Postepeno, javljaju se i mnoge druge, više ili manje uspesne i dosledne slične grupacije (Space Art, UMUB, Vrtlog, X-Periment i sl.), koje deluju van kluba Industria (tada vec X-Industria), koji je postao kultno mesto za poklonike house & techno pokreta.

 


Radijska techno scena se takodje širi van okvira kultnih emisija Yu Radija (“Generator”) i radija B92 (“BPM”, “Spin”), pa tako gotovo svaka lokalna radio stanica dobija svoje termine za techno zvuk. U okviru magazina “Talas” pojavljuju se članci o techno i house kulturi, koji se uskoro transformišu u XL Magazin, koji prestaje da izlazi nakon svega nekoliko brojeva (u okviru “Vremena Zabave”).

U Beogradu je u ovih nekoliko godina otvorena i jedina techno radnja, “Happy People Shop”, koji je i pored ideje da postane DJ/clubwear shop ostala na nivou svojevrsne “baze” ljubitelja ovakvog zvuka. Nekoliko cafea je takodje pokušalo da se orijentiše na techno kulturu, ali je sve, na žalost, ostalo samo na nivou pokušaja (Pharma, Omen, Aquarius,…)”

Priča jednog od glavnih aktera tadašnje electro scene u Beogradu – Marc Wee-a

 

Avatar photo

Autor: Igor