Portparol Fresh Wave Festivala: Publika može da očekuje najspektakularnije i najveće izdanje festivala do sada!

 Portparol Fresh Wave Festivala: Publika može da očekuje najspektakularnije i najveće izdanje festivala do sada!

Fresh Wave Festival je festival o kojem bukvalno bruji region!

Banja Luka je može se reći zvanično dobila veliki evropski festival elektronske muzike. Sve je više i više gostiju iz cele Evrope koji posećuje ovaj festival, a prošlogodišnji line up i dalje odzvanja u ušima klabera širom regiona.

Festival na banjalučkoj tvrđavi Kastel je nažalost morao biti otkazan prošle godine zbog pandemije korona virusa bukvalno par dana pred početak festivala, ali klaberi kako u Republici Srpskoj, tako i u celom regionu dobijaju sjajne vesti poslednjih dana jer po svemu sudeći ovaj sjajni event će se održati ove godine. Trenutno traju pregovori o uslovima održavanja samog festivala.

Povodom toga mi smo odlučili da popričamo sa potparolom Fresh Wave Festivala Danijelom Dakićem i saznamo do sad neke neobjavljene informacije u vezi festivala.

Pozdrav ekipo, za početak pitanje svih pitanja i ono što sve nas zanima…. Da li će ove godine biti održan festival i kako traju pregovori sa organima vlasti u Banja Luci? 

Iskreno se nadamo i zaista slijepo vjerujemo da će nakon više 15 mjeseci pandemije biti stvoreni uslovi za održavanje Fresh Wave festivala na banjalučkoj tvrđavi Kastel. Ono što nam uliva optimizam je i nedavno održani sastanak sa zvaničnicima na kojem je obostrano istaknut veliki značaj festivala za kulturu i turizam. Ostalo je da se preciziraju eventualni uslovi za održavanje festivala i to je ono što očekujemo u narednim danima.

Pratite sigurno situaciju kod nas u Srbiji i kod nas je sve spremno za održavanje velikih festivala, ali će u festivalski prostor moći da udju samo vakcinisani, oni koji su preležali koronu ili koji pokažu negativni test na koronu, kakve će mere biti kod vas ako sve bude po planu i održi se festival? 


Ono što je naš prijedlog bio je da organizatori omoguće dovoljno prostora kako bi se ispoštovale epidemiološke mjere koje su na snazi poput fizičke distance. Uslovljavanje poput vakcinacije za nas nije dobar put jer nismo na nivou vakcinisanih kao što je to slučaj u Srbiji ali svakako da podržavamo druge načine kontrole poput mjerenja temperature, validnih testova, potvrda i sl. 


Kakva je situacija sa muzičarima – poznato je da na FWF gostuju strani muzičari? Da li bi se za njih tražio neki određen test, da li bi morali da budu vakcinisani?


Svakako da će svi strani izvođači prilikom samog ulaska u BiH morati ispuniti određene uslove za ulazak u državu i to je prva mjera kontrole ako to tako možemo nazvati. Omogućavanje distance i pridržavanje nekim uopštenim epidemiološkim mjerama poput fizičke distance, mjerenja temperature, maski je druga, a treća i najvažnija je da su i sami izvođači svjesni posljedica u slučaju nekog neodgovornog ponašanja i da će, sigurni smo, insistirati na oprezu i velikom profesionalizmu jer da podsjetim neka od najvećih svjetskih imena nastupaju na Fresh Wave festivalu i njihovu predanost poslu nikako ne možemo dovoditi u pitanje. Neki od njih su u industriji nekoliko decenija i sigurno da su dobro svjesni svih aspekata uspjeha koji ih krasi, a među najvažnijima je svakako visoki profesionalizam.

Koliko je teško održati tako veliki festival u Republici Srpskoj? Odakle ideja da se pokrene tako velika i ozbiljna priča? 


Siguirno da jeste, treba imati na umu da je Fresh Wave Festival pravi pionirski projekat i da iza ovog festivala ne stoje niti kakve korporacije, agencije, udruženja već se doslovno radi o sirovom entuzijazmu nekoliko iskonskih zaljubljenika u festivalsku kulturu i elektronsku muziku. Put kojim kročimo pun je različitih prepreka ali se iz godine u godinu trudimo da ih bude manje i da ih uspješno prebrodimo. 

Da li ste zadovoljni kako festival raste i u kom smeru planirate dalje da idete? 


Ne možemo reći da nismo jer za manje od 10 godina Fresh Wave se nametnuo kao vodeći muzički festival u BiH i jedan od regionalnih koji plijeni pažnju regionalne i međunarodne publike ali i izvođača, koji za razliku kada smo počeli sad već imaju predstavu o kakvom se festivalu radi. Činjenica da na festivalu iz godine u godinu nastupaju sve veća imena bez ikakve sumnje ide u prilog rastu festivala. 

Koliko je bilo teško prošle godine da otkažete festival i koliko je to sve uticalo na održavanje samog festivala i bukvalno opstanak? 


Teško nam je sve to palo jer smo bukvalno do nekoliko dana pred planirani termin održavanja festivala vjerovali da će se desiti neko čudo i da će festival  biti održan. Uvijek je teško kada ne održite festival, a pogotovo kad se sam rast festivala oslanja na kontinuitet u izdanjima, nastojanju da se uspostavi tradicija i kad niste u mogućnosti obaveze koje imate prema publici, sponzorima i izvođačima ispoštovati. Zahvaljujući stalnim naporima koje smo u proteklom periodu uložili za održavanje kontakta i nastavak saradnje, maksimalno smo umanjili štetu i možemo reći da je protekli period u tom kontekstu pozitivno prevaziđen. 

Prošle godine ste sklopili zaista sjajan line up i potvrdi ste duo Artbat, sjajnog Hot Since 82, legendu el. muzike Sven Vatha i mnoge druge? Koliko je teško bukirati tako velike zvezde za festival koji je tek pokazuje svoju pravu veličinu? 


Vjerujem da će to zauvijek ostati misterija i za nas hahahah, šalu na stranu, ono što ima Fresh Wave Festival je neka vrsta generičkog rasta u svim aspektima razvoja festivala. Pored publike i sponzora to očigledno prepoznaju i velika imena i oni koji ih zastupaju. Siguran sam da će i u narednom periodu biti tako. 

Da li možemo da dobijemo neku informaciju u vezi ovogodišnjeg line up-a? Da li je spreman ili pregovori još traju? Šta publika može da očekuje?


Definitivno publika može da očekuje najspektakularnije i najveće izdanje festivala do sada! Što se izvođača tiče više od 80% prošlogodišnjeg line up-a je potvrđeno i za ovo ljeto, a listu izvođača očekujte uskoro! 

Kako Banja Luka i njeni gradjani reaguju na jedan tako veliki festival elektronske muzike u njihovom gradu? 

Čini mi se da se sve više uviđa značaj održavanja festivala, banjalučani su sjajni domaćini i to se svaki put iznova pokazuje sa svakim novim izdanjem festivala. Kada smo počeli bilo je znatno teže nego danas jer uvijek je potrebno da neko vrijeme prođe kako bi i drugi shvatili viziju koju imate. Uvijeren sam da je Fresh Wave Festival banjalučki brend koji se već s ponosom ističe u gradu na Vrbasu. 

Zapratite Fresh Wave Festival na socijalnim mrežama.
INSTAGRAM
FACEBOOK

Avatar photo

Autor: Igor