PREMINUO BRACO RADOVIĆ, LEGENDARNI MAJSTOR ZVUKA!

 PREMINUO BRACO RADOVIĆ, LEGENDARNI MAJSTOR ZVUKA!

Tokom dugogodišnje karijere bio je zadužen za ozvučenje koncerata, od Bijelog Dugmeta, preko Brucea Springsteena pa sve do Solomuna i Davida Moralesa.

Preminuo je legendarni majstor zvuka Braco Radović. Više od 50 godina radio je na ozvučenjima širom sveta, brinući se o zvuku na koncertima velikih imena kako regionalne tako i svetske scene. Sarađivao je Bijelim Dugmetom, Bajagom, Dinom Merlinom, ali i s Bruceom Springsteenom, Joeom Cockerom i Simple Mindsima, kao i sa Solomunom i Felverom na Stereotipu. Kako je tvrdio, život je posvetio basu a većinu svojih sound sistema proizveo sam, proizvevši preko 500 pojačala, verujući u važnost analognog zvuka.

Svojevremeno je na pitanje je li mu lakše postaviti zvuk za rock ili techno, odgovario je: “Iako oprema više trpi, manje je brige oko techna jer imate samo dve linije i dva monitora, za razliku od 50 mikrofona koliko ih ponekad zna biti na rock koncertu. Ipak, techno zahteva vrlo kvalitetan sistem. Zbog vrste muzike i aranžmana, bas mora biti najmanje šest decibela jači nego kod druge muzike”.
Posebno ga je voleo David Morales, koji je 10 godina insistirao da mu razglas za nastupe u Primoštenu radi upravo Braco Radović.

IZVOR: Mixmagadria.hr

Avatar photo

Autor: Igor