Preminuo legendarni Dejvid Bouvi!

Muzička ikona Dejvid Bouvi je preminuo u 70. godini života nakon 18 meseci borbe sa rakom, saopštila je njegova porodica.

Dejvid Bouvi umro je mirno, okružen porodicom, nakon 18 meseci hrabre borbe protiv raka. Iako će mnogi od vas podeliti njihov bol, molimo vas da poštujete njihovo pravo na privatnost dok tuguju“, objavio je Bouvijev tim na društvenim mrežama. Kultni muzičar koji je tokom pola veka obeležio i menjao muzičku scenu pre tri dana je proslavio 69. rođendan objavivši album “Blackstar”. 

Krajem novembra objavio prvi singl i spot s novog albuma, čiji je muzika uvrštena u uvodnu špicu i trejler TV serije “The Last Panthers” koja se od oktobra emituje na odabranim kanalima u Evropi. 

Javnost nije bila upoznata sa njegovom bolešću.

Uticajni pevač, tekstopisac i producent eksperimentisao je sa glam rokom, art rokom, soulom, hard rokom, dens muzikom, popom, pankom i elektronikom tokom svoje karijere koja je trajala duže od 40 godina. 

Bouvijev umetnički proboj dogodio se 1972. albumom „The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars” koji je zvezdu predstavio kao vanzemaljca. Stapajući britanske i japanske uticaje i rok sa pozorištem, Bouvi je stvorio živopisni androgini alter ego Zigija Stardasta. Tri godine kasnije postigao je prvi veliki uspeh u Americi singlom “Fame”. 

Među njegovim nezaboravnim pesmama bile su “Let’s Dance” iz 1983, “Space Oddity”, “Heroes”, “Changes”, “Under Pressure”, “China Girl”, “Modern Love”, “Rebel, Rebel”, “All the Young Dudes”, “Panic in Detroit”, “Fashion”, “Life on Mars”, “Suffragette City”…

IZVOR: B92.net

Avatar photo

Autor: Igor