PREPUNA GLAVNA BINA NA SPEKTAKULARNOM OTVARANJU EXIT FESTIVLA

EXIT R:Evolucija je počela! I to kako… Uz legendarnog Nile Rodgers-a, furiozne Viva Vox, do sada neviđenu ceremoniju otvaranja i vatromet i energičnog Marčela. I naravno, više desetina hiljada ljudi na prepunoj glavnoj bini koje čak ni jaka kiša nije uspela da rastera. Njihovi komentari bili su jedinstveni – najbolje otvaranje EXITa ikada!

Vatromet emocija pokrenuo je energiju na EXIT R:Evoluciji 2013. Na Petrovaradinskoj tvrđavi počeo je 13. po redu festival, najveća žurka na Balkanu na kojoj će do ponedeljka, 15. jula do ranih jutarnjih časova, na 20 festivalskih bina nastupiti više od 1000 muzičara iz svih krajeva sveta.

Kapije Petrovaradinske tvrđave otvorene su u 19.30 časova, a reka posetilaca lagano se slivala ka platou ispred glavne festivalske bine gde je čitava svečana ceremonija otvaranja bila održana. Tmurno nebo, povremena grmljavina i laganije kapi kiše nisu predstavljale neku ozbiljniju pretnju, tako da je program na „mejnu“ imao planiran tok. Najpre su nastupili Marčelo i „Iskazi“, zatim hor Viva Vox, koji su još jednom pomerili granice nemogućeg kada je u pitanju ljudski glas. Tokom njihovog nastupa publika se osećala kao da se nalazi usred koncerta Rammstein-a ili Prodigy-a što je dokazala i famozna “Sutka koja je usledila tokom pesama Du Hast i mixa Prodigy-jevih pesama.

Spektakularna ceremonija otvaranja međunarodnih performans grupa „Area 51“, „Arcadia” i domaćih „Alternacija“ i „Duplo Dno“, kojom je obeleženo 120 godina pobede Teslinog koncepta naizmenične struje nad jednosmernom, i to baš na dan rođenja ovog genija, 10. jula. Ovim performansom, EXIT je pokazao da nije samo muzički festival, već i festival umetnosti i kreativnosti. Veličastven, dugotrajan vatromet rasterao je kišu koja je pre toga počela jače da pada, na oduševljenje publike, uz erupciju emocija i inenzivnu razmenu energije.

Nakon vatrometa, usledio je nastup veličanstvenog Nile Rodgers-a, koji je i nevernim Tomama objasnio zašto je najveći muzički producent svih vremena. Nile je nastupio u belom odelu i, naravno, s belim „stratokasterom“ i pokazao već ispisane strane istorije moderne muzike u fanki fazonu, te pokrenuo publiku u disko ritam, ples po nakvašenoj travi. „Srbijo, jesi li spremna? Vratićemo vas u vreme disko muzike i preneti energiju Studija 54“ 

Na sceni glavne Exitove bine tako je počeo je nastup Nile Rodgers-a. Uz fantastičnu ritam sekcju i prateći bend „CHIC“, Nile je počeo da ređa najveće hitove svih vremena, iza kojih stoji lično on – Freak Out, I want your love, We are family, Let’s Dance, Like a Virgin i mnoge druge. Uprkos najavama da neće svirati Get lucky, na veliko iznenađenje prepunog mejn stejdža, otpočeli su poznati tonovi jednog od najvećih letnjih hitova Duft Punk-a uz horsko pevanje publike.

Odmah nakon nastupa Nile je sišao sa bine i rukovao se sa publikom i još jednom ih lično pozdravio! Na veliko iznenađenje svih posetilaca, dok su čekali DJ Xilenta, kompletan fokus pomerio u sam centar mejn stejdža. Svetlo se prigušilo, video bimovi zatamneli, a u sredini se događao magičan performans trupe Arcadia, Tesli u čast! Žurka se nastavila do kasno u noć, podsećajući sve posetioce na dobru energiju koju EXIT festival i Srbija poseduju! Iz hitne pomoći javljaju da je noć protekla mirno i bez značajnih intervenicija i poziva.

R:evolution payment sistem se pokazao odlično. Velika promena nabolje je svakako smanjenje redova na šankovima i izuzetno brz proces narudžbine i dobijanja pića. Večeras u 23h na glavnoj bini nastupa fenomenalni Snoop Dogg aka Snoop Lion, koji će nam kroz svoju muziku sa novog albuma “Reincarnated“, preneti promene kroz koje je prošao. Na Dance Areni očekuje nas nastup koji po mnogima ne smete propustiti – Fatboy Slim, a na Fusion bini biće proverena zabava uz Bad Copy, Kirila Džajkovskog i Ramba Amadeusa.

Da bi se publika na pravi način informisala o novom, preporođenom Snoop Dogg-u čiji nastup nas očekuje večeras, organizovane su i besplatne projekcije filma o njemu – „Reincarnated“, danas i sutra u 16 časova u bioskopu Arena Cineplex, koja predstavlja „Daily Cinema Stage“ ovogodišnjeg EXIT-a.

Kapije festivala se otvaraju svako veče u 19 časova. Apeluje se na posetioce da dolaze ranije zbog predviđene gužve. Piće, hrana i predmeti za koje bude procenjeno da bi mogli da naruše bezbednost posetilaca, neće moći da su unesu na tvrđavu. Preporučujemo takođe da se u okolinu tvrđave ne dolazi automobilima zbog predviđenih gužvi.

Očekuje nas suvo vreme sa maksimalnom dnevnom temperaturom od 28 stepeni celzijusa i minimalnom od 14 stepeni celzijusa tokom noći. Ponesite dukseve, dobro raspoloženje i dovoljno energije za provod tokom cele noći! Cena petodnevne ulaznice iznosi 11990 dinara, dok je jednodnevna cena ulaznice za večeras, 11. jul, 3300 dinara. Ulaznice se od 10 do 18h mogu kupiti u Gigs Tix-u u Pariskom magazinu, a od 19h na tvrđavi (Ulaz Lovoturs, Blagajna na Tragu / Ulaz crkva, blagajna). Ulaznice za sve dane mogu se kupiti u Gigs Tix-u, kao i na tvrđavi.

Avatar photo

Autor: Igor