Prvo finale je tu! EXIT među najboljim festivalima kontinentalne Evrope

 

EXIT festival je i zvanično ušao u finalni, najuži izbor za Najbolji festival izvan Velike Britanije, nagrade koja se svake godine dodeljuje u okviru prestižnih Britanskih festivalskih nagrada (UK Festival Awards). Ove nagrade se dodeljuju od 2004. godine za najbolje u veoma razvijenoj britanskoj festivalskoj industriji, a među dobitnicima su Glastonbury, Isle Of Wight, Download i brojni drugi ostrvski giganti, ali i muzičari kao što su Peter Gabriel, Muse, Mark Ronson, The Prodigy, John Peel, Arctic Monkeys i brojni drugi. Od 2007. godine dodeljuje se i nagrada za najbolji festival izvan Velike Britanije, a prvi je te godine nagradu osvojio upravo EXIT! Glamurozna dodela ovogodišnjih nagrada održaće se 28. novembra u londonskoj sali The Roundhouse gde će se okupiti preko 1.000 zvanica iz vrha muzičke industrije, praćena nastupima nekih od trenutno najaktuelnijih bendova.

Prvo finale je tu, a uskoro se očekuju rezultati glasanja za finalni, najuži izbor najvažnije festivalske nagrade, one na nivou cele Evrope – European Festival Awards. Glasanje za Najbolji evropski festival je bilo otvoreno do 31. oktobra, a EXIT je nominovan za glavnu nagradu, odnosno “Best Major Festival” i to u konkurenciji sa britanskim gigantima, ali i drugim, sve većim i jačim festivalima iz kontinentalne Evrope. EXIT je jedinstven i po tome što su i njegovi ostali festivali iz cele EXIT Avanture nominovani za ove nagrade, pa je tako Sea Dance festival nominovan u drugoj po veličini kategoriji, za najbolji festival do 40.000 posetilaca dnevno, a Revolution festival iz Temišvara je nominovan je u čak dve kategorije, za “Best Small Festival”, kao i za “Best New Festival”! Glasalo je oko milion ljudi iz cele Evrope, koji će zajedno sa žirijem, koji čine istaknuti pojedinci iz sveta festivalske industrije, proglasiti pobednike 11. januara 2017. godine na ceremoniji dodele nagrada u okviru najvećeg muzičkog sajma Eurosonic Noorderslag u holandskom gradu Groningenu.

EXIT je nagradu za Najbolji evropski festival osvojio 2013. godine, dok je Sea Dance svog prvog festivalskog “Oskara” dobio 2014. godine. Ove godine, EXIT je dobio i priznanje za najbolji festival od European Best Destinations, vodeće turističke nagrade, ostavivši iza sebe Glastonbury, Sziget, Tomorrowland i druge, a u svoje top-liste najboljih festivala u 2016 godini uvrstili su ga još i New York Times, The Guardian, CNN, Vogue i brojni drugi. Posebno se ističe priznanje vodećeg časopisa elektronske muzike DJ Mag-a, koji je napisao u septembarskom broju: “EXIT je danas više od festivala, pokreta i brenda. Zajedno sa Sea Dance festivalom, EXIT je kultura za sebe”.

Za EXIT Leto ljubavi 2017. već 20.000 prijavljenih za ulaznice!

Za naredni EXIT koji će biti održan od 6. do 9. jula 2017. godine na Petrovaradinskoj tvrđavi, za ulaznice se prijavilo čak 20.000 posetilaca iz više od 60 zemalja sveta, koji imaju šansu da nabave ulaznice po prvoj, najpovoljnijoj ceni. Idućeg leta, EXIT će slaviti 50 godina od čuvenog “Leta ljubavi” (Summer of Love) iz 1967. kada je nastao revolucionarni hipi pokret koji je zauvek promenio svet, boreći se za mir, slobodu govora, ljudska prava, odnosno društvenu, rasnu i polnu ravopravnost

Avatar photo

Autor: Igor