RAR :: Za 2018. smo sa prijateljima iz kluba Drugstore već zatvorili nekoliko odličnih bukinga koje ćemo uskoro i objaviti.

 RAR :: Za 2018. smo sa prijateljima iz kluba Drugstore već zatvorili nekoliko odličnih bukinga koje ćemo uskoro i objaviti.

Šta RAR predstavlja? Kojim rečima bi opisao sebe kao DJ-a?

Nema neke prevelike filozofije koja se krije iza tog pseudonima kome je kumovao moj prijatelj Ivan Wagner. hahaha 🙂 RAR je akronim mog imena i prezimena. Ćao, ja sam Rajko Ristanović. 🙂 

Znam da si strastveni skupljač ploča. Zašto baš strast prema pločama i koja je tvoja omiljena ploča koju poseduješ?

Kada se, krajem 90ih, kod mene javila želja da se bavim didžejingom to je nekako bila prirodna stvar. CD plejeri su bili tehnologija u povoju, tek su počeli da eksperimentišu sa Final Scratch-om i SERAT-om pa su ploče bile osnovni medijum sa koga se puštala muzika. To je bila ljubav na prvi pogled, ima nešto posebno u tome kada imaš fizički kontakt sa muzikom, zanimljivi su mi bili i omoti (cover-i) koji ponekad umeju da budu prava mala umetnička dela. Ceo taj ritual biranja ploča u prodavnici, pravljenja gomile, koja se posle slušanja na licu mesta svede na nekoliko favorita koje odneseš kući. Uživao sam u tome, sve to mi je bilo zanimljivo i jako zarazno, a kada se jednom zaraziš time onda to ostaje do kraja života. Pitajte Duleta Kačarevića. hahaha 🙂 Omiljena ploča, ustvari 4 ploče, jer je u pitanju kompilacija – Carl Craig / The Work out.

Protivnik si ograničavanja muzike žanrovima. Šta se sve može čuti u tvojim setovima?

Da, uniformni, strogo 4/4 setovi su mi dosadni i volim kada set ima  veliku dinamiku, nasuprot jedne ravne linije. Nemam ništa protiv presecanja tehno seta sa npr. jednom ili dve haus trake, to je rizik koji se ne isplati uvek, ali kada uspe onda je nešto posebno. Ljude ne treba podcenjivati, podilaziti im muzički i ne treba im davati ono što žele (bar ne uvek ili veći deo vremena), ljudima treba plasirati ono što treba da žele (parafraziram stari BBC-jev slogan:)) otvoriti im muzički spektar i osloboditi ih u smislu da požele da dalje istražuju lejbl ili artista koga im je DJ predstavio. 

Traka koja je za tebe obeležila 2017. Godinu?

Ne bih mogao da izdvojim jednu traku bilo je toliko dobrih. Izdvojiću izdavačku kuću ARTS iz Berlina koju vodi Emmanuel, fantastičan DJ i producent koji je uspeo da okupi veliki broj talentovanih producenata iz svih delova sveta i da im slobodu da stvaraju muziku kakvu žele, bez ukalupljivanja u komercijalne norme koje diktira tržište. Izdanjima na ARTS-u proboj su napravili: I Hate Models, Keith Carnal, Shlomo i td. I sam Emmanuel je pre dva meseca izdao odličan album i biće zanimljivo ispratiti na koji način će dalje razvijati lejbl sada kada je svima na radaru.  (U pozadini svira traka Conductor od Emmanuela) hahaha 🙂

DJ kome se diviš i klub u kome bi voleo da nastupaš i zašto?

Prevazišao sam divljenje prema DJ-jevima. hahaha 🙂 Ranije je to bio Juan Atkins koji mi je bio omiljeni DJ/producent i uzor. Klub – REX u Parizu, jer ga povezujem sa Laurent Garnier-om koji je takođe imao veliki uticaj na moj muzički ukus.   

Pored toga što si odličan  DJ, da li se baviš i produkcijom?

Hvala na ovom odličan, uvek ima prostora za napredak. hahaha 🙂 Ne, ne bavim se produkcijom jako dugo. Bar 10 godina nisam seo za neki od softvera u kojima se pravi muzika. Ranije je to bio Reason, koji sam kada je to postalo moguće povezivao sa Ableton Live-om. Davno beše. 🙂

Music Reactions je organizacija koja se apsolutno dokazala  već nakon prve žurke. Kako je nastao Music Reactions i šta je srž organizacije čiji si koosnivač?

Organizacija je nastala iz neke vrste revolta i bunta prema tadašnjoj  ponudi na elektronsko muzičkom meniju Srbije.  Zvuk koji je postao dominantan nikako nam se nije sviđao, a ponuda umetnika je postala previše repetitivna i pratila je obrazac koji je vrlo lako mogao da se anticipira. Kada nam se pružila prilika, tj. kada smo uspeli da skupimo dovoljno sredstava za taj poduhvat, Ivan Wagner i ja smo došli na ideju da osnujemo Music Reactions u čemu nam je na početku puno pomogao još jedan prijatelj – Petar Kovačević. Osnovna ideja organizacije je da se prezentuju vrednosti tehno kulture, najvažnije od njih su sloboda, ljubav i poštovanje, ali i radoznalost da saznamo i osetimo nešto novo, koja mora da krasi svakoga od nas. Ivan i ja smo se trudili i trudićemo se da uvek ponudimo nešto sveže i da u estetskom smislu zaintrigiramo ljude. 

Šta možemo da očekujemo od Music Reactions u budućnosti?

Sigurno je da možete očekivati zanimljive stvari, poverenje koje osećamo od strane ljudi koji nas prate nameće nam odgovornost od koje ne bežimo. Za 2018. smo sa prijateljima iz kluba Drugstore već zatvorili nekoliko odličnih bukinga koje ćemo uskoro i objaviti.

Avatar photo

Autor: Igor