Rave na Kineskom Zidu?

 

I da, istina je, apsolutno je trijumf ljudskog dostignuća jer je u doba kada si na raspolaganju imao samo snagu mase ruku i pokoje vučne životinje sagrađena struktura koja se vidi iz svemira. Kineski zid naziva “zid dug 10.000 lia” zapravo se ne treba shvatiti doslovno. Jedan li označava dužinu od 575.5 metara ali broj 10 000 je simbolički broj koji znači beskrajno i beskonačno, pa bi ispravniji prevod zapadnjaku bio “nezamislivo dugi zid”.

 
Ovo jedno od 7 svetskih čuda bilo je lokacija na koju su se smeštali raveovi 90-ih kada je elektronska kultura udarila Kinu. Stoga su se promoteri i Dj-evi udružili ne bi li bacili nekoliko onih partyja za koje će prisutni do kraja života moći prepričavati da su bili tamo.  Sreća naša da se neko setio poneti i kameru i zabeležiti ovo iskustvo.

 
Tako iz mase prikupljenoga materijala nastaje dokumentarni film “Minimal China” koji prati rave scenu Kine 90-ih. Nakon Zida dokumentarac se širi dalje i u istraživanje scene koja je rasla između Pekinga i Chengdua. Pa oko i pažnju dokumentu jednog prošlog vremena posveti malo niže. Većina je na engleskom i razumljiva, ali ima nekoliko malih delova na kineskom sa nemačkim titlovima za koje nismo uspeli naći alternativu. Ali kako god fascinantna priča o muzici, sceni, iskustvima i napretku čeka. Što više znaš više vrediš! I ko zna, možda te elektronika 90-ih Kine inspiriše i pošalje muzičkog istraživača u tebi neke nove smerove..
 
 
 
 
Izvor: Klubska Scena
Avatar photo

Autor: Igor