Razglednica sa planete Mathame

 Razglednica sa planete Mathame

Elektronska muzika stalno korača napred. Uz sve poteškoće prethodnih godina tu je i postoji, a neko će morati da izađe u prvi plan i da je povede u novu normalnost i budućnost. Italijanski dvojac Mathame su upravo ti koji su se rodili spremni za ovu ulogu.

Mateo i Amadeo su braća, u ličnoj im stoji isto prezime, Đovaneli. Međutim, i pored malih razlika, teško je ne primetiti njihovu rodbinsku povezanost nakon par minuta provedenih u njihovom prisustvu. Mateo je imao 27, a Amadeo 15 kad su rešili da 2015. pokrenu Mathame. Dolaze iz muzičke porodice, roditelji su im držali piratsku radio stanicu, tako da je porodični dom bio nespresušni izvor vinila i rariteta, od rokenrola, do dark i gotik muzike, sve do eksperimentlanih elektronskih ludila.

Mateo je učio klavir kao dete, a Amadeo violinu, međutim, nikad nisu voleli autoritete, imali su problem sa svima onima koji su bolje znali od njih samih šta im treba. Tako su prvom prilikom rešili da se osamostale od svega, preselili se u podnožje vulkana Etna, gde su rešili da stvaraju revolucionarnu muziku i nisu želeli da se zadovolje ni sa čim manjim od toga.

Stil im se razlikuje sa svakom novom trakom, od dab tehna, preko hausa, do sporijih stvari. Pre nego što krenu sa stvaranjem, bitno im je da svaka nova traka mora da ispuni sva pravila koja su se još na početku karijere dogovorili, a koja čuvaju od javnosti kao zmija noge. Ono što smeju da kažu je to konačno pravilo, da kad zažmurite i poslušate pet sekundi nove pesme, nemate drugog izbora nego da kažete – ovo je Mathame.

I upravo su u tome uspeli. Dovoljno je da zažmurite i poslušate bilo koju traku, transportovaće vas na jedinstvenu i drugačiju planetu, na kojoj nikad niste bili, ali koja oduvek deluje kao da vam je bila dom. Što je onda ne bismo i nazvali planeta Mathame.

Za svoj uspeh u svetskim razmerama, a to je potpisavanje za lejbl Afterlife, kao i saradnju sa velikanima poput Tales Of Us ili Diplom, kao i setovima na BBC radiju, imaju jednostavno i sasvim logično objašnjenje: Ako nešto želiš, samo treba da pitaš.

Oni su se javili i lejblu, kontaktirali su izvođače kojima su se divili i koje su obožavali, ponudili im trake, remikse i uvek su imali odličan feedback, odnosno druženje i saradnja sa jednima otvorila je vrata drugima i tako u krug, pa tako u blizak krug saradnika i prijatelja sad upisuju i izvođače kao što su ZHU, Adriatique, Lost Frequencies.

Svojim nezadrživim galopom ka svetskoj slavi i uspehu ovog leta stižu u Novi Sad. Šta nas sve očekuje 9. jula kad budu zauzeli svoje mesto na mts Dance Areni ne možemo ni da zamislimo, ali možemo samo da im se nadamo, jer ova dvojica careva su ta budućnost elektronske scene. Ako niste dosad čuli – budućnost stiže uskoro i dešava se na EXIT festivalu.

Autor: Miloš Dašić

Avatar photo

Autor: Igor