Sea Star festival ispisao istoriju: Energijom ljubavi 40.000 posetilaca ponovo pokrenulo festivalsku sezonu u Evropi!

 Sea Star festival ispisao istoriju: Energijom ljubavi 40.000 posetilaca ponovo pokrenulo festivalsku sezonu u Evropi!

Nove stranice festivalske istorije ovih prostora ispisane su proteklog vikenda na Sea Staru u laguni Stella Maris!

Umaški događaj u organizaciji EXIT tima, prvo veliko festivalsko okupljanje u Hrvatskoj nakon dvoipogodišnje pauze, posetilo je više od 40.000 ljudi iz preko 40 zemalja, i time je na idealan način pokrenuta muzička  i turistička sezona.  Nove generacije, mlade, superpozitivne i euforične što su ponovo zajedno, do vrha su napunile Sea Star i režirale najbolje festivalsko izdanje dosad, a energija koja je vladala u Umagu neodoljivo je podsećala na onu od prošlog jula kad je na Petrovaradinskoj tvrđavi održan EXIT. Osetila je to i Amelie Lens, koja je u intervjuu izjavila da se po energiji publike prepoznalo da su na ovo čekali dve godine.

Zasluge za ogroman hajp opravdano pripadaju fantastičnom internacionalnom i regionalnom programu  izvođača koje su, osim Amelie, predvodili i Dubioza Kolektiv, Onyx, Meduza, Topic, Senidah te Konstrakta i KALUSH Orchestra kao svetske premijere! Da je energija ljubavi pobedila, pokazao je i poseban momenat Sea Stara koji se dogodio u petak kada je, praćen ogromnim aplauzom, na glavnu binu izašao i poljubio se mladi bračni par, Ruskinja Maria i Ukrajinac Ilija. Za njihovu životnu i ljubavnu priču saznalo se pretprošle nedelje, pa ih je organizacioni tim festivala pozvao da budu posebni gosti u Umagu i na najlepšem, ljudskom i emotivnom nivou predstave filozofiju Exita, ali i duh koji je vladao Sea Starom – mir, ljubav i jedinstvo!

„Lokacija ne može biti bolja!“, prenela je Konstrakta svoj utisak o laguni Stella Maris. Bilo da je u pitanju njen prvi solo koncert (a time i prvo koncertno izvođenje pesme „In Corpore Sano“), gostujuće repovanje u „Zovi čovika“ s Vojkom V, energičan nastup Eurovizijskih pobednika KALUSH Orchestra, koji su zapalili publiku pobedničkom pesmom „Stefania“, maestralni hit setovi Meduze, Topica, Adiel, Tijane T i Insolate ili vrhunski hip hop / trap masterclass u režiji legendarnih Onyxa, Senidah, Kukusa, Stoke i Smoke Mardeljana, prva noć Sea Stara donela je bezbroj nezaboravnih momenata.

Sam početak programa obeležio je i odličan panel „Veliki međunarodni muzički događaji kao generatori razvoja turizma i saradnje u regionu”, održan na Electric Waves bini, uz učešće Vilija Bassanesea (gradonačelnik Umaga), Dušana Kovačevića (osnivač i direktor EXIT i Sea Star festivala) i Tijane T (DJ-ica), dok je moderatorka bila Ida Prester.

Druge večeri ni kiša nije poremetila planove hiljadama posetilaca, koji su u velikom broju svedočili nastupu grupe Buč Kesidi, a do kraja ispunili glavnu Tesla binu za neverovatno inspirativan koncert Dubioza Kolektiva. Usledila je apsolutna techno poslastica koju je započeo Farrago, a do usijanja dovela jedna od najvažnijih DJ-ica današnjice Amelie Lens. Oduševljena publikom u intervjuu posle nastupa izjavila je: „Sea Star is energy, passion, and techno“. Tu energiju i strast na maksimumu je do 6 ujutru držao i legendarni Umek, a prostor ispred glavne bine ostao je krcat do samog kraja seta. Ispunjena je punih osam sati bila i Nautilus Arena, kojom su vladala najjača trep imena regiona – z++, Bore Balboa, Grše, 30Zona, Mimi Mercedez, Muha, Buntai i mnogi drugi – potvđujući da je i to zvuk koji je neraskidivo vezan s umaškim festivalom.

Obe večeri Sea Stara, na koju god stranu Stella Marisa da se krenulo, prema glavnoj Tesla bini, technom obojenoj Nautilus Areni, naelektrisanoj Electric Waves sceni ili „najglasnijem“ Silent Octopusu, festivalski prostor bio je ispunjen generacijom koja je jedva dočekala da se ponovo okupi.  Doslovno trčanje mnogih prema ulazima nakon što su preuzeli festivalsku narukvicu najbolje pokazuje s koliko želje su ponovo želeli da budu deo ogromne euforične zajednice. Sudeći prema izjava brojnih izvođača, ta pozitivna energija prešla je iz publike na sve bine.

Kroz festivalska vrata ovogodišnjeg Sea Stara u dve večeri ušlo je više od 40.000 posetilaca, iz više od 40 zemalja i sa četiri kontinenta. Preovladavali su fanovi iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije, Švajcarske, BiH i Srbije, a bilo ih je koji su do Umaga potegli iz SAD-a, Australije,  Izraela i Kuvajta. Prema podacima Turističke zajednice grada Umaga, na destinaciji je od četvrtka, 26. do nedelje, 29. maja zabeleženo 20.000 turista i 50.000 noćenja.

Avatar photo

Autor: Igor