SEKSUALNO UZNEMIRAVANJE JE NAJVEĆI PROBLEM MUZIČKE INDUSTRIJE, KAŽU ŽENE!

 SEKSUALNO UZNEMIRAVANJE JE NAJVEĆI PROBLEM MUZIČKE INDUSTRIJE, KAŽU ŽENE!

Neki od ostalih problema su starosna diskriminacija, manjak pristupa resursima industrije kojom dominiraju muškarci i niže plate za žene.

Studija koju su nedavno proveli Midia Research, Tunecore i firma Believe pokazala je kako je seksualno uznemiravanje najveći problem sa kojim se žene susreću u muzičkoj industriji, sudeći prema informacijama sakupljenima od 401 žene koje u toj industriji rade širom sveta. Gotovo dve su trećine žena rekle kako su napastovanje i objektificiranje najveći izazovi s kojima se susreću.

81 posto je izjavilo kako imaju osećaj da im je teže steći zasluženi status kada se uporedjuju sa muškim kolegama, a čak 90 posto da su bile izložene nesvesnim predrasudama, od čega polovina gotovo svakodnevno. Seksualizacija i objektificiranje svakako su posledice nebalansiranih dinamika moći, što pokazuje i sledeći identifikovani problemi: starosna diskriminacija (38 posto), manjak pristupa resursima industrije kojom dominiraju muškarci (36 posto) i niže plate za žene (27 posto).

Ova se studija tako na određeni način nastavila na istraživanje koje su nešto ranije ove godine izveli naučnici fakulteta Južne Kalifornije, a koje je pokazalo kako se po pitanju reprezentacije žena u proteklih devet godina nije promenila ništa značajno – niti četvrtina izvođača na godišnjim listama Billboarda nisu bile žene. Samo je 20,2 posto svih prisutnih bilo žena.

IZVOR: Klubikon.com

Avatar photo

Autor: Igor