Slušanje muzike brže od 120 bpm, čini vas agresivnijim vozačem

 

Da li ste ikada pojačali muziku u kolima do daske?

Pa, naravno da jeste. Zato želimo da vas upozorimo, slušanjem muzike, koja je brža od 120 bpm, učiniće vas ili nekoga ko vozi više nesmotrenijim vozačem.

To će naravno znati neko ko je u kasnim večernjim satima lutao slušajući jungle. Ali sada istraživanje sprovedeno na Tehnološkom univerzitetu Južne Kine potvrđuje nešto o čemu verovatno nisu razmišljale mnoge generacije.

Istraživači su subjekte postavili u simulator vožnje tokom koga su morali u tišini ili dok slušaju muziku voziti na autoputu sa šest traka. Rezultati pokazuju da bi u proseku vozači prelazili iz trake u trako 70 puta u periodu od 20 minuta, ali ako bi slušali muziku visokog tempa, to bi se povećalo i na 140.

Dakle, studije pokazuju da bilo šta, što ide iznad 120bpm-a, što uključuje mnogo plesne muzike, čini vas “siledžijama” za volanom. Bolje pustite neke plejliste balearic house-a, haha.

Glavni istraživač Qiang Zeng, izjavio je: “Otkrića su korisna za razvoj efikasnih strategija obrazovanja vozača – naročito programa koji bi mogao poboljšati svest javnosti o negativnom uticaju slušanja muzike na performanse vožnje.

Izvor: Mixmag

Avatar photo

Autor: Igor