Spektakularno otvaranje Exit-a uz Nile Rodgers-a i Chic

Ko je Nile Rodgers? Teško je naći dovoljno velike i precizne reči koje bi opisale značaj njegovog muzičkog stvaralaštva. Nećemo preterati ako kažemo da će biti zabeležen u istoriji kao jedan od ljudi koji su najviše uticali na tokove razvoja popularne muzike.
Dovoljno je reći da je producent, kompozitor i gitarista koji stoji iza najvećih uspeha, singlova i albuma velikana kao što su David Bowie i Duran Duran, čovek koji je stvorio Madonnu, za koga su se otimali giganti kao što su Mick Jagger i Michael Jackson. Čovek koji dokazuje svoju savremenost i činjenicu da je najveći vizionar kog je plesna muzika ikad imala i time što stoji iza najnovijih hitova Daft Punk-a -“Get Lucky” i “Lose Yourself to Dance”, kao i radom sa imenima kao što su Chase & StatusAvicii ili Felix da Housecat. Imena koje je proslavio ili sa kojima je intenzivno sarađivao uključuju i Sister SladgeEric CleptonRobert Plant, Diana Ross, B-52s, INXS i mnoge, mnoge druge.
Kako biste otkrili neke od hitova za koje je zaslužan veliki Nile Rodgers, pogledajte sledeći video:
 

Chic, Nile-ov originalni bend, predstavlja jednu od najznačajnijih pojava u pop i disko muzici ikada. Njihove hitove ste čuli million puta, a isto toliko puta su semplovani – “Good Times”, “Dance, Dance, Dance”, “Everybody Dance” i posebno “I Want Your Love” i “Le Freak”, sa nezaboravnim pokličem “aaah, freak out”, predstavljaju temelj savremene dance muzike.

Disko muzika postala je umetnički vredan žanr onog momenta kada su Chic u nju uneli pevanje blisko soulu, kao i smelu upotrebu gudača, ne gubeći, već samo ubrzavajući agresivni funky ritam. Njihovi jednostavni tekstovi, puni naizgled jednostavnog, vedrog eskapizma, krili su i ne tako naivan kritički komentar Amerike u sred tadašnje ekonomske krize. Kao oličenje optimizma disko kulture, Chic je postala jedna od najkomercijalnijih crnačkih pop grupa svih vremena, zahvaljujući jedinstvenoj seriji hitova, koji i danas osvajaju srca svojom plemenitošću i neodoljivim ritmom.

Posebno ističemo da će promo cena za otvaranje festivala iznositi 1000 dinara (za one koji do sada nisu obezbedili komplet ulaznica), a sve u cilju približavanja EXIT-a svim građanima Novog Sada i Srbije. I to nije sve! Celokupan prihod od prodaje ulaznica za otvaranje festivala biće namenjen obnovi i promociji turističkih kapaciteta Petrovaradinske tvrđave.
Avatar photo

Autor: Igor