Šta znate o Maceo Plexu?

 

Jedan od  umetnika ovogodišnjeg Lovefest-a je fenomenalni, futuristički, funky Maceo Plex. Fantastični lineup za ovogodišnje izdanje Lovefest-a ne bi bio potpun da nema grande Macea. I sami znate koliko gotivimo ovog čoveka a sigurni smo i u to koliko ga publika u Srbiji voli i ceni tako da ne sumnjamo da je ova vest bila jedna od najboljih najava za ovogodišnju sezonu festivala.

DJ koji je  ime dobio po mačku svoje verenice, dolazi iz tradicionalne kubanske porodice u kojoj se muzika slušala 24 sata dnevno. Iznenađujuće, Maceo Plex se nije zainteresovao za salsu već za new wave, synth pop, a kasnije 80tih i 90tih za house i techno zvuk. Da bi se objasnio evolutivni prosec Maceo Plexa kao umetnika, moramo se vratiti u 1993.godinu  na početke njegovog stvaralaštva. Od vinil ploča, sa kojim je počeo, ubrzo prelazi na dočaravanje techno, elektro i house muzike miksovanjem i stiče popularnost već u ranim 90-tim. 1997. godine počinje da eksperimentiše  sa hardverskim modulima  formirajući rane muzičke kompozije uz pomoć  dugmića. Zaveden techno i elektro zvucima, Maceo ili Maetrik prerasta u tehnološki naprednog izvođača.

 

 

Opuštena atmosfera  u sunčanoj Valensiji u Španiji gde Maceo živi, očigledno se odražava na njegovu muziku. Posle tolike potrebe za povlačenje u funky zvuke Parliament Funkadelic, Moodymann, Atjazz, Isolee, i Luomo vidimo njegovu raznovrsnost. Neki od najplodnijih radova su na label-ima Treibstoff, Dumb Unit, Cocoon, Audiomatique, Modern Love, Mothership, Crosstown Rebels. Krajem 2010, godine  singl “Vibe Your Love” objavljuje na veoma naprednom labelu Crosstown Rebels, a nedugo zatim objavljuje debi album nazvan “Life Index”, koji beleži doživotnu Maceovu transformaciju u energiju koju i danas osetimo. Tu su i singlovi Under the Sheets, Sweating Tears, Frisky, Space Junk , Conjure One, Conjure Two, Conjure Superstar, Conjure Infinity, Solar Sampler, Journey to Solar, Conjure Baleria, Solar Detroit, Conjure Detroit

 

 

Fuzija svojih sposobnosti kao DJa i Live nastupa, ukazuju na umetnika koji hoda na tankoj liniji između inteligentne i konceptualne muzike, boldovane i zakrivljene futuristički.  Bilo da pusta muziku kao robot Maetrik, ili kao njegov inovativni dark house alter ego  Maceo Plex, ili njegov vanzemaljski elektro dvojnik   Mariel Ito,  uvek ostavlja svoju dusu  i prepoznatljiv pečat u svemu što radi.  

Масео Plex ovog avgusta stiže na Lovefest u Vrnjačku Banju, uz gomilu drugih kvalitetnih izvođača kao što su Loco Dice, Luciano, Carl Craig, Chris Liebing, Marcel Dettmann, DVS1, Matador itd… Ne sumnjamo da ćemo ovog leta u banji prisustvovati još jednom sjajnom setu grande Macea!

Vidimo se na Lovefestu!!!

Avatar photo

Autor: Igor