Stiže najveći pariški Techno parade!

 

Pomisliš li na Pariz muzičkom pogledu možda ti padne na pamet harmonikaš s nostalgičnom šansonom svirajući za ekipu koja mirno ispija kafu u nekom caffeu.

No u septembru pariški underground izlazi po vazduh na ulice i diše punim plućima zauzimajući kilometre i kilometre pariških ulica u Port-Royale-u. Nakrcani muzički kamioni sa svojim ogromnim i vrhunskim ozvučenjima kretaće se kroz masu od 400 000 ljudi. U totalnoj suprotnosti starih fasada i drveća, mlada rasplesana tela željnih života 19. septembra napisaće se novo poglavlje Techno Paradea, nazvano “U srcu ritma”.

Koncept Technoparadea potekao je iz Nemačke, a klicu u Francusku je oduvao baš vetar otpora. Transplactacija se dogodila nakon što je 1996. u zadnji tren otkazan festival “Polaris” jer se Lyon bojao povezanosti tek ničuće muzičke scene s drogama i izgredima. Sponzorska organizacija parade, Technopol, formirana je tako upravo kao odgovor na ovu vladinu represiju i od tada brani žanr postavljajući paradu svake godine od 1998. Od tada nadalje francuski techno je stvorio svoj vlastiti bogati zvuk na koji je britanska štampa zalepila etiketu “French Touch”. Od sredine devedesetih promenio se i način na koji vladajući gledaju ovaj muzički event pa je tako i Ministarstvo kulture priskočilo u pomoć sa financiranjem festivala. Ovo je sudbina svih kulturno umetničkih pokreta – otpor, prihvatanje i na kraju slavljenje.

Event ima nameru brisati kulturološke i rasne granice u sve premreženijem svetu, pa je tako 2011. imao posvetu Arapskom Proleću nazvanu “Independent Dance”, a 2012 “Renew’all” je predstavio platformu sa alžirskim elektroniskim umetnicima.

 

Dobro došli na parišku paradu 2015.! Uskočite u samo srce ritma!

Izvor: Klubska Scena

Avatar photo

Autor: Igor