Sven Vath, Nina Kraviz i Adam Beyer najavljuju veliki povratak trancea u techno setove

 

Kao što je poznato poslednjih godina techno je opet u naglom usponu, a trance takodje dobija sve veću paznju.

Zato ne treba da nas začudi to da sve veći broj techno DJa u svoje setove ubacuje trance elemente ili trake, a još manje se treba zgražvati nad tim. Muzika evoluira i bilo bi sasvim blesavo da danas slušamo techno kakav smo slušali pre 15 godina. Tako da je svaka promena je dobrodošla, pa čak i ona kada jedan trance klasik uplovi u techno set tvog omiljenog DJ-a.

 

Tako su se na Ninu Kraviz neki opako naljutili nakon što je u više navrata zavrtila u svom setu trance himnu “1998” od britanskog dvojca Binary Finary. Dogodilo se to prošle godine na Sea You Festivalu i Cocoon Ibiza, te ovog leta na Exitu. Podaci kažu da se ove godine obeležava 20. godina od nastanka himne trance muzike koja je doživela i fantastične remikse Paul Van Dyka i Gouryelle, a mnogi je smatraju komercijalnim hitom jer je rušila rekorde na top listama diljem Velike Britanije, što je i opravdano.

 

Ali nije li baš set Nine Kraviz uvek jedno neočekivano putovanje u nepoznato kroz ruske tundre. Pokrenuvši label GALAXIID i sama je nagovestila usku povezanost sa trance i psihodeličnom muzikom.

 

 

Tako na primer imamo karijere Solomuna i Tale Of Us koje su započeli koketirajući sa melodijama inspirisanima trance muzikom. Irski dvojac Bicep su u jednom svom After Hours Essential Mixu vrtili trance deonice, a svedoci partijanja u kultnom DC-10 na Circoloco partijima slušali su njihove izvedbe Orbitalovog trance klasika “Lush 3.1”.

 

 

Adam Beyer je pak objavio miks sa grčkog Mykonosa iz renomiranog kluba Cavo Paradiso, a započinje ga sa Radio Slave-ovom obradom trance klasika (Humate – Love Simulation). Tako je i Sven Väth svojevremeno 2006. setove opisivao kao trancy, a zašto je trance često prisutan u technu je zbog njegove emocionalne povezanosti i energije s kojom se postiže zajedništvo među clubberima na partijima.

 

 

Sada imamo situaciju gdje nam renomirani house/techno artisti sugerisu da malo trancea tokom seta stvara dodatnu pozitivnu energiju. Za kraj možda ne bi bilo loše poslušati Solomunov upravo objavljeni remiks trance klasika “The Age of Love”. Evo što je tom prilikom i rekao: The Age of Love je jedna od retkih pesama iz onog doba koje sam povremeno svirao u svojim setovima. Znači, već je to bio bezvremenski muzicki komad za mene. Zato sam i pristao napraviti remiks.

 

Loveparade svi doživljavamo kao techno festival koji je ujedinio svet, a ako pogledate originalna izdanja u Berlinu videćete da tamo nije bilo nikakvih tenzija između trance, techno, house i komercijalnih izvođača. Pokret koji je nastao na temeljima PLUR-a pretvorio se kasnije u kulturu. Loveparade je imao himnu koja je redovno postajala komercijalni hit, vrtela se na komercijalnim radio i TV  kanalima poput MTV-a, VIVA, a producirali su je uglavnom Dr. Motte i Westbam. Razlike su uvek postojale, na partije se dolazilo plesati radi sebe, a ne radi drugih, a o ukusima se kako mnogi već godinama tvrde, ipak ne raspravlja.
Na kraju krajeva, sve je to zajednica u kojoj jedni bez drugih ne mogu, pa danas često izlaze izjave techno izvođača protiv ovih komercijalnih i obratno, dok onda svi zajedno sviraju na festivalima poput Ultre, Tomorrowlanda, Sensationa i mnogih drugih. Nije li onda novac ipak taj koji pokreće celu industriju?

 

Rekao bi jedan gospodin: “Sve je to marketing”, sa čime se možemo donekle i složiti, ali, vratimo se na temu i priupitajmo:

Nije li ipak lepo kad na partiju čujete traku koja je obeležila prošlo stoleće u elektronskoj muzici!?

 

 

Izvor: Klubska Scena

Avatar photo

Autor: Igor