Tajne DJ zanata po veteranu tehno scene Marcelu Dettmann-u!

Veteran nemačke scene i berghainski rezident Marcel Dettmann jedan je od onih čije ime garantuje odličan provod, a ovih je dana otkrio tajne DJ zanata američkom online časopisu “xlr8r“, a mi vam u celosti prenosimo.

1. Volite muziku

Prvi i najvažniji razlog da se upustite u DJ-ing mora biti duboka ljubav prema muzici i želja da se izrazite deleći muziku u ovoj umetničkoj formi. Ako osećate čistu i iskrenu ljubav i posvećeni ste tome da pronađete vlastiti umetnički glas, počnite jer tada nikad ne možete biti razočarani.

2. Budite svoji

Morate slediti svoj instinkt vezan uz muziku koju puštate. Ne možete ništa dati drugima ako ne verujete u sebe, a ovde vera u sebe znači da volite muziku koju puštate i da radite sa strašću koja je vidljiva svima. Trake mogu drugačije zvučati u različitim situacijama kada ih puštaju različiti DJ-evi s različitim stavovima i namerama. Najbolja namera je ona kada puštate za druge i kako biste zabavili svakoga u klubu, najsnažnija je i sigurnost odličnog provoda, odličnog seta i nezaboravne noći.

3. Imajte uzore

Biti svoj i ne kopirati druge ne znači da ne možete imati idole ili uzore koji vas nadahnjuju pa čak i usmeravaju. Nadahnjuju me mnogi i obožavatelj sam mnogih producenata, DJ-eva i bendova. Smatram to korisnim i zdravim u neku ruku. Pokušavate li koga kopirati, to će vas verovatno usporiti u razvijanju sopstvenog identiteta dok ćete mnogo naučiti iz tuđih grešaka. Muzička istorija obiluje zanimljivim ličnostima i kada imate uzora meni je sasvim prirodno.

4. Naučite miksovati na pločama

Kao što znate, ja sam old school DJ. Volim dodirivati muziku i zaista uživam u tome. Nije da ne cenim digitalne DJ-eve jer to je tek drugi način izražavanja sebe, ali svakome ko želi postati DJ preporučujem da nauči osnove ovog zanata. Miksovanje na pločama vas obvezuje da osetite traku koju trenutno puštate i onu koja dolazi nakon nje. Morate osetiti njihovu povezanost i kompatibilnost. Prisiljava se da se dublje povežete sa muzikom i nudi neizmerno mogućnosti – podešavanje brzine, jačine zvuka, efekata… je veoma zabavno. Volim nepredvidljivost miksovanja i nepreciznost pojedinih prelaza. Miksovanje na pločama je nešto što svako treba svladati, čak i kad se on ili ona odluče za digitaliju kada sync dugme to odradi za vas.

5. Budite rezident

Rezidentura u klubu je veoma važna za učenje DJ zanata. Činjenica da puštate redovno u kakvom klubu od presudne je važnosti, nema veze kakve je veličine klub. Kao DJ trebate naučiti stvarati magiju, povesti ljude na putovanje i voditi ih kroz svoj set.

Izvor: Pulseradio, Klubska Scena.

Avatar photo

Autor: Igor