Techno kao maturski rad

 

Kako prenosi AFP, sve veća popularnost elektronske muzike primorala je odgovorne u obrazovanju da dozvole srednjoškolcima da iskažu svoj talenat za di-džejing prilikom polaganja velike mature (General Certificate of Secondary Education – GCSE). 

“Tradicionaniji” učenici, pak, i dalje će moći da na ispitu zrelosti pevaju ili sviraju neki instrument. 

Britansko ispitno telo (AQA exam board) saopštilo je da će maturanti moći da polažu ispit koji se sastoji od miksovanja muzike i “skrečinga”. 

Kao još jedan ustupak modernim vremenima, učenici će moći da tokom školovanja izučavaju kultni album Bitlsa “Sgt Pepper`s Lonely Hearts Club Band”, kao i Gremijem nagrađen album “Supernatural” meksičkog muzičara Karlosa Santane

“Pop muzika je nastala u ovoj zemlji sa Bitlsima tokom 1960-ih godina, zato ne postoji bolji bend za nastavu o savremenoj muzici od ‘fantastične četvorke”, smatra predstavnik AQA-a, Seb Ros. 

“Odlučili smo se za Bitlse jer su Džon, Pol, Ringo i Džordž pomogli da se definiše popularna muzika”, naveo je on. 

Nisu, međutim, svi impresionirani ovom odlukom. 

“Slažem se da na maturi učenici treba da dobiju priliku da pokažu svoje znanje iz rokenrola i popa isto kao i iz klasične muzike, ali uz dužno poštovanje autorima ‘Sgt Pepper’-a, ne verujem da album star 50 godina može nešto da znači današnjim klincima. Njima je ta muzika relevantna koliko i Hajdnova”, piše Aleksis Petridis, muzički kritičar Gardiana u najnovijem broju lista, pitajući se, tako, kojim su se kriterijumira ljudi u obrazovanju rukovodili prilikom izbora Santaninog albuma. 

“Zaista ne mogu da shvatim zašto bi neko pomislio da je to dobra ideja”, napomenuo je on, šta vi mislite? 🙂

 

 

Izvor: B92

Avatar photo

Autor: Igor