TECHNO U BERLINU JE ZVANIČNO DODAT NA UNESCOVU LISTU KULTURNE BAŠTINE!

 TECHNO U BERLINU JE ZVANIČNO DODAT NA UNESCOVU LISTU KULTURNE BAŠTINE!

Taj bi potez mogao doneti društvene i ekonomske prednosti za berlinske klubove.

Techno u Berlinu UNESCO ie službeno prepoznao kao nematerijalno kulturno nasleđe, nakon kampanje za zaštitu statusa. Naime, kolektiv DJ-eva, organizatora festivala i fanova lobirali su da obezbede status berlinske techno scene, plašeći se da ova kultura neće opstati bez pomoći države.

Techno je dodat na popis nematerijalne kulturne baštine (ICH) u Nemačkoj 13. marta, zajedno sa planinarenjem, voćnim vinom i bavarskom paradom po imenu Kirchseeener Perchtenlauf.

Još 2021. godine Rave Planet je počeo da lobira kod nemačkih vlasti da berlinski techno registruju kao nematerijalnu kulturnu baštinu, a podržao ga je Matthijas Roeingh a.k.a. Dr Motte, DJ koji je osnovao Love Parade. Kampanja za osiguranje statusa usledila je nakon izveštaja da je oko 100 klubova u Berlinu zatvoreno u poslednjoj deceniji.

Uspeli smo!objavio je Rave Planet na Instagramu. “Čestitamo svim kulturnim stvaraocima koji su oblikovali i doprineli berlinskoj techno kulturi.” Kažu i da je to “prekretnica” za kulturu elektronske muzike u Berlinu. Spiegel je napomenuo da je berlinski Techno možda “najmlađa tradicija” dodata na popis kulturnih nemačkih tradicija. Taj bi potez mogao doneti socijalne i ekonomske prednosti, izveštava Spiegel, nadajući se da će olakšati one koji žele otvoriti i održavati noćne klubove u Berlinu, jer će imati lakši pristup državnim subvencijama i finansiranju.

Celu izjavu UNESCO-a o Techno muzici u Berlinu pročitajte OVDE.

IZVOR: mixmagadria.com

Avatar photo

Autor: Igor