TECHNO VIZIONARI NA DANCE ARENI

EXIT s ponosom predstavlja nastupe trojice vizionara elektronske muzike koji svojim radom pomeraju granice i kreiraju novu stvarnost techno žanra. DJevi i producenti Jeff Mills, Mathew Jonson Gregor Tresher  tokom svojih nastupa na Dance Areni održaće master class techna i predstaviće publici mističnu stranu muzike inspirisanu svemirom i fantazijama o budućnosti. Predstavnici različitih stilova iste ideologije, u retkom zajedničkom nastupu, izvešće muzičku demonstraciju slobodnog stila i odbijanja pokornosti trendovima. Techno se vraća na EXIT u svom najboljem izdanju!

Jeff Mills na Dance Arenu donosi svoju neponovljivu tehniku miksovanja i stil koji je umnogome uticao na razvoj kompletnog techno pokreta. Ovaj DJ, producent, muzičar, umetnik i vizionar, pripadnik stare garde techna ne posustaje ni posle više od dvadeset godina na sceni. Uspeh pokretača detroitske techno škole, osnivača najpoznatije urbane muzičke organizacije Underground Resistance i nosioca titule Viteza Umetnosti Francuske leži u konstantnoj inovaciji kroz primenu koncepta muzike kao forme putovanja. Iako iza sebe ima izvanredna dostignuća, Mills gleda samo u budućnost: „Nikada nisam bio osoba koja se drži prošlosti. Kada sam napustio Detroit i Underground Resistance, ostavio sam ih zauvek. To možda nije bila dobra stvar, ali mi je pomogla u stvaranju novih ideja.“ Jeff Mills je jedan od najproduktivnijih stvaralaca u istoriji techno muzike sa preko dvadeset albuma i više od stotinu drugih izdanja. Nepriznavanje okvira žanra odvelo ga je u istraživanje i stvaranje bisera poput futurističke muzičke vizije za nemi film Fritza Langa „Metropolis“ iz 1927. godine i izvođenja techno klasika uz podršku simfonijskog orkestra. Jedan je od prvih DJeva koji su počeli da koriste tehniku miksovanja na tri gramofona, što mu dozvoljava slobodno kretanje kroz muziku tokom kojeg iskoristi i više od 200 ploča tokom jednog DJ seta. Jeff Mills svoje nastupe vidi kao priliku da edukuje publiku, jer vadeći ploče iz svog kofera koji predstavlja enciklopediju techna on im otvara prozor u svet koji objedinjuje istoriju i budućnost techno zvuka.

 

Kanadski producent Mathew Jonson, kao i Mills, figurira kao predstavnik škole slobodne misli tehno muzike. Neopterećen trendovima, Jonson je stvorio svoj mikro svet istražujući nepoznate oblasti žanra eksperimentišući sa tempom i tenzijom. Ljubav prema analognoj tehnologiji učinila je njegovu muziku specifičnom u digitalno doba, ali mu je i obezbedila priliku da se njegova izdanja pojave na prestižnim etiketama kao što su Kompakt, Sub Static i M_nus. Posle Berlina, Majamija, Ibice i Tokija, Mathew Jonson će i publici Dance Arene predstaviti svoje viđenje tehno muzike kroz spektakularni Live nastup. 

 

Veče ozbiljne tehno muzike upotpuniće Gregor Tresher, nemački producent, koji će se publici Dance Arene takođe predstaviti Live nastupom. Njegova muzika prožeta dubokim bas linijama i jakim uticajem elektro muzike ’80ih godina lako je našla put do šire publike, pa je 2008. godine njegova pesma „A Thousand Nights“ bila najprodavanija tehno numera na internetu. Dok ga izdavačke kuće Drumcode i Ovum opisuju kao beskompromisnog, sigurno je da će tokom svog premijernog nastupa na EXITu pokazati publici najbolje iz svog tehno arsenala. 

 

Aktuelni i traženi berlinski dvojac sa etikete „Mobilee records“, Pan-Potoduševiće publiku svojim karakterističnim zvukom, dok će Matador svojim Live nastupom potvrditi status jednog od najperspektivnijih imena techno scene.
 
Pored najnovijih izvođača koji će nastupiti na Dance Areni, zvezde koje su potvrdile svoj dolazak na EXIT 2013 su Atoms For Peace, Bloc Party, CeeLo Green, Fatboy Slim, Snoop Dogg aka Snoop Lion, Chase & Status DJ set & Rage, Diplo, DJ Fresh live, Dubfire, Eric Prydz, Rudimental live, SBTRKT, Seth Troxler, Ana Popovic i mnogi drugi.

Avatar photo

Autor: Igor