TRIBUTE TO MIGUELLE 2019!

Subotica je pre više od 20 godina bila jedan od centara elektronske scene regiona i omiljeno mesto okupljanja klabera iz gotovo svih krajeva Srbije, ali neosporno i okolnih zemalja.

Generacije budućih rejvera ovde su, najpre u popularnoj „Lifki“, a zatim i ostalim Subotičkim klubovima, po prvi put osetile snažnu energiju i ljubav koju pružaju elektronska muzika i klabbing koncept. Opšte elektronsko ludilo rapidno je postajalo sve snažnije, klubski „tribe“ je postajao sve veći i činilo se da će magija trajati zauvek. 

A razlog? Play4Underground. 

Odnosno, nekolicina talentovanih zaljubljenika u kvalitetan underground zvuk i DJ kulturu, okupljenih oko čoveka koji je svojom neverovatnom energijom, u maloj Subotici, pokrenuo seriju žurki Svetskog ranga:

DJ MIGUELLE / Goran Vidaković / 1976. – 2001.


Od neobaveznog slušanja muzike i amaterskih pokušaja uklapanja dve pesme na starim gramafonima u krugu prijatelja, do revolucije i ekspanzije elektronskog zvuka i klabing scene, koja je postala neodvojivi deo života mladih na ovim prostorima. 

Prolazio je kroz razne faze tokom života, da bi na kraju ostao upamćen kao ikona DJ scene, jedan od prvih pravih DJ-eva u Vojvodini. Ostao je upamćen kao neko ko je ponudio ljudima nešto sasvim novo, nešto što mogu da žive, nešto što će biti deo njih samih. Nešto uz šta mogu da se zabave i nešto što će nestrpljivo da iščekuju. Ponudio im je trenutke slobode i nešto o čemu će da pričaju godinama koje će uslediti. 

U zlim vremenima, za vreme rata, popodnevne žurke bile su svetlo na kraju tunela, uteha i privremeni mir, prkos zvuku sirene koji je parao nebo nad Suboticom.

Bio je jedini koji je od kraja 1999. do početka 2001. uspešno “punio” kultnu Lifku i načinio je klubom koji su organizovano posećivali klaberi okolnih gradova i zemalja. 

Imao je energije da gura pravu elektronsku scenu u Subotici, a “P4U” kolektiv se činio gotovo kao urbana legenda koja je obeležila ekspanziju elektronskog zvuka u Vojvodini krajem prošlog veka. 

Imena popt Lady B, Fred Numf, Gayle San, Miss La Di Da, Ian Ossia, Oliver McGregor, DJ Misjah, Valentino Kanzyani, Harry n Jane, Craig Walsh, Corvin Dalek, Alen Sforzina, Miss Sunshine, Joseph Armani po prvi put su dolazila u Srbiju, dok su neka, sada popularna imena srpskog DJ-inga provodila svoje tinejdžerske dane u Subotici. 

Ipak, vajb stvoren oko Miguelle-a uveliko je prevazišao gradske okvire, te su priliku da ga ugoste imali i klubovi, festivali, ali i razni nekonvencionalni prostori širom Srbije i okolnih zemalja.

Klabing posle njega u ovim krajevima više nikad nije bio isti. 

Iako se činilo da traje od kako znamo za sebe, taj period trajao je veoma kratko, dok sada, 19 godina nakon “ere klabinga” u Subotici, zaista sve deluje kao mit. 

Ostalo je maglovito sećanje i poneka opet ispričana priča o jednom velikom klubu, velikim imenima, nikad ponovljenim sitnicama, novim poznanstvima, prvim sunčevim zracima, pucketanju vinila i možda prećutni žal za slobodom moćnog beat-a koji je grmeo kroz noć iz vikenda u vikend.

Sloboda. Stariji će reći – čast.

TRIBUTE TO MIGUELLE

Upravo zbog te slobode postoji „Tribute to Miguelle“ – najdugovečniji pojedinačni događaj u Srbiji. Upravo zbog toga se jednom godišnje okupimo, da bar na trenutak oživimo magičnu prošlost i odamo poštovanje čoveku koji je postavo temelje klabinga Subotici i čije ime probudi energiju koju smo nekada živeli.

Od 2001. godine do danas, podršku održavanju sećanja na Miguelle-a pružila su zaista mnoga imena, sa svih strana sveta, a izdanje 2019. uveličaće jedan od pionira domaće elektronske scene DEJAN MILIĆEVIĆ. Uz njega, nastupiće i ANTRAX a.k.a. TYPE THEORY, dugo očekivano ime u ovom gradu, dok će podršku pružiti, Subotičkoj publici itekako poznato ime, ADAMOV.

TRIBUTE TO MIGUELLE 2019 održaće se u Gentlemen’s Club-u, na adresu Rade Končara 3 u Subotici, u kojem se lagano, ali uspešno razvija klabing kultura.

Ulaznice će se prodavati samo na ulazu i to za 300 dinara pre ponoći, odnosno 500 dinara posle ponoći, a početak je zakazan za 22h.

Ovogodišnji događaj plod je saradnje dve lokalne organizacije, Beat&Bones – svojevrsni simbol gradske elektronske scene i Sunset Team – ekipe mladih ljubitelja elektronskog zvuka koji su uneli neočekivanu svežinu u Subotički klabing.

Subotica neće zaboraviti.

LINKOVI

EVENT

https://www.facebook.com/events/436593856979112/

DEJAN MILIĆEVIĆ

FB https://www.facebook.com/dejanmilicevic

Instagram  https://www.instagram.com/dejanmilicevicdj/

ANTRAX aka TYPE THEORY

FB: https://www.facebook.com/antraxakatypetheory/

Instagram: https://www.instagram.com/aleksandarantrax/

ADAMOV

FB: https://www.facebook.com/nebojsa.adamov

Instagram: www.instagram.com/adamov

SUNSET TEAM

https://www.facebook.com/sunsetteamsubotica/

BEAT&BONES

https://www.facebook.com/beatandbones/

 

Avatar photo

Autor: Igor