U GLAVNOM GRADU ŠVAJCARSKE, BERNU, RAZMATRA SE LEGALIZOVANJE KOKAINA!

 U GLAVNOM GRADU ŠVAJCARSKE, BERNU, RAZMATRA SE LEGALIZOVANJE KOKAINA!

Grad trenutno proučava pilot šemu za prodaju droge za rekreativnu upotrebu.

Poslanici u glavnom gradu Švajcarske, Bernu, razmišljaju o legalizaciji posedovanja kokaina, uz predloge pilot šeme za prodaju droge za rekreativnu upotrebu. Šemu trenutno razmatra upravno veće Berna, po uzoru na aktuelnu probnu šemu koja omogućava prodaju kanabisa u apotekama. Parlament podržava šemu, no ona se može nastaviti samo sa podrškom gradske vlasti, kao i uz promenu švajcarskog nacionalnog zakona.

Prema Reutersu, Švajcarska ima jednu od najviših nivoa upotrebe kokaina u Evropi, a cena droge prepolovila se u poslednjih pet godina. Iako su cene kokaina pale u zemlji, Telegraph izveštava da je oko 70% do 80% svog prodanog kokaina u zemlji jako čisto – poslanici su izjavili da je čistoća kokaina “najvišeg kvaliteta ikad viđenog”.

Kako je izvestio Sky News, Eva Chen, članica Bernovog Veća iz stranke alternativne levice koja je sponzorisala predlog, rekla je: “Rat protiv droge nije uspeo i moramo isprobati nove ideje. Kontrola i legalizacija mogu postići više od puke represije. Još uvek smo daleko od potencijalne legalizacije, ali trebali bismo pogledati nove pristupe. Pozivamo na naučno nadzorno isprobavanje pilot šeme.”

Chen dodaje da je prerano objasniti više o načinu na koji će se razviti pilot šema, tačnije kako će se droga dobiti i gde će se prodavati. Sky News takođe izveštava da je gradska vlada upozorila da kokain može biti opasan po život: “Posledice predoziranja, ali i individualna netolerancija na čak i najmanje količine, mogu dovesti do smrti.”

U zemljama kao što su Španija, Italija i Portugal, ljudi koji su u posedu kokaina više nisu osuđeni na zatvor, no nijedna zemlja nije otišla toliko daleko da legalizuje drogu.

IZVOR: Mixmagadria.com

Avatar photo

Autor: Igor