Upoznajte svoje korene

U dodiru sam sa elektronskom muzikom od ranih dana. Odrastao sam uz očeve kasete Kraftverk-a i Jean Michel Jarre-a, i nešto u vezi sa tim old school zvukom sintisajzera me je jednostavno privlačilo. Zapravo i dalje me privlači, zbog čega sam odlučio vam predstavim nekoliko ranih elektronskih klasika koji su ostvarili najveći uticaj na mene.

 

Naravno, moramo početi od Kraftverk-a. Kraftwerk (nem. “elektrana”) je nemački muzički sastav. Kraftwerk mnogi smatraju osnivačima elektronske muzike, tačnije žanra techna tj. (techno popa). Sastav su osnovali Florian Schneider i Ralf Hütter 1970. godine. Kasnije je sastav proširen na četiri člana, koliko ih ima i danas. Trenutni članovi sastava su osnivači Schneider i Hütter te Fritz Hilpert i Henning Schmitz.

    

    

“Das Modell” ili na engleskom “The Model”, je i danas popularna numera nastala davne 1978. godine sa albuma “Die Mensch-Maschine”, engleska verzija The Man-Machine.

 

             

Jean Michel Jarre (rodjen 24, avgusta 1948. u Lionu) je Francuski kompozitor, izvodjač i producent. Poznat je kao pionir elektronske i ambijentalne muzike. Prvi uspeh je doživeo albumom Oxygène 1976. godine.

 

    

Album je postao bestseler i ostavio jak uticaj na razvoj elektronske muzike. Opisan je kao album koji je predvodnik sintisajzerske revolucije sedamdesetih.

Space ili zvanično Didier Marouani & Space je Francuski electro bend iz Marseja  koji osnovan 1977 godine. Činili su ga Didier Marouani (poznatiji kao Ecama), Roland Romanelli, i Janick Top. Prva tri albuma Magic FlyDeliverance i Just Blue su ostvarila veliki uspeh (prodali su preko 12 milion ploča širom sveta). Album Magic Fly, koji se smatra za njihovo najveće dostignuće, objavljen je 2001. i na audio cd-u, 24 godine nakon originalnog objavljivanja. Iako je Didier Marouani napustio bend 1979. druga 2 člana Roland Romanelli i Jannick Top objavili su 1980. album Deeper Zone pod nazivom Space. Space se zvanično rasturio 1981 godine. 

   

Pesma je izdata 1977. na istoimenom albumu, ovu i ostale pesme sa ovog albuma 2003. je remix-ovao Belgijski progressive-trance sastav Minimalistix.

Avatar photo

Autor: Igor