Upravo završeno 5. i do sad najuspešnije izdanje Dimensions Festivala

 

Prošlonedeljni rasprodani najavni koncert Dimensions Festivala sa britanskom grupomom Massive Attack kao zvezdama večeri proglašen je muzičkim događajem letnje sezone te je na najbolji način najavio rasprodano, peto izdanje festivala probrane elektronske muzike koji se održao na štinjanskoj tvrđavi Punta Christo od 25. do 28. avgusta ove godine. Ovogodišnji Dimensions će se pamtiti i po dvostruko većem broju posetioca iz Hrvatske i regije.

 

Octave One na najvećoj festivalskoj pozornici The Clearing

 

Na devet festivalskih pozornica na kopnu i na brojnim zabavama na brodovima koji su plovili brijunskim arhipelagom nastupilo je oko 170 raznorodnih muzičara iz celog sveta. Među muzičkim zvezdama, rodočelnicima techna, housea, funka, soula, disca, jazza i afrobeata, poput Richiea Hawtina, Larryja Hearda, Moritza Von Oswalda, Rødhåda, Marcela Dettmanna, Moodymanna, Hiatus Kaiyotea… nastupio je i nikad veći broj muzičara iz Hrvatske i regije, a taj je trend pratio i broj domaćih i regionalnih posetioca koji se udvostručio u odnosu na prošlogodišnju posećenost.

 

Najveću pažnju domaćih posetioca privukao je nastup Richia Hawtina

 

Najveći interes domaće publike izazvao je nastup kanadskog DJ-a i producenta Richia Hawtina koji je ljubiteljima beskompromisnog techno zvuka pružio četverosatnu porciju istog na kultnom Moat stageu gde je nastupao u društvu sa Rødhådom i DJ-evima iz zagrebačkog kolektiva Ekstrakt. Na istoj je pozornici u nedelju nastupio najveći i najdugovečniji hrvatski techno autoritet – Petar Dundov i to u odličnom društvu sa uspešnom hamburškom producenticom Helenom Hauff i Intergalactic Garyjem – miljenikom publike koja u jednakoj meri voli lepršavi disco i tvrđi electro.

 

Nastup Larryja Hearda aka Mr. Fingersa ostaće zapamćen kao jedan od najboljih na festivalu

 

Ovogodišnji line-up Dimensions Festivala označio je i povratak živim svirkama – koncertima, kao i raznim live nastupima kojima su obilovale sve pozornice na tvrđavi, ali i popularni dnevni The Beach Stage. Sa nestrpljenjem se očekivao nastup čikaške house legende Larryja Hearda aka Mr. Fingersa, koji je nastupio nakon dvadesetogodišnje pauze te je oduševio prepunu, najveću festivalsku pozornicu The Clearing na kojoj su se nastupima uživo iskazali i Octave One, Moritz Von Oswald Trio, Darkstar te apsolutna zvezda festivalske nedelje – australijski future-soul kvartet Hiatus Kaiyote. Svojevrsno koncertno iznenađenje priredio je hrvatski kolektiv sastavljen od samih muzičkih izvrsnika – ABOP. Sastav je izvodio različite materijale iz svog petogodišnjeg delovanja te pesme sa debitantskog albuma nazvanog ABOP i izdatog na diskografskoj etiketi PDV.

 

Australijska koncertna senzacija Hiatus Kaiyote nakon Dimensionsa nastupa i na Outlook Festivalu

 

Kapacitet Dimensions Festivala zadržan je u prošlogodišnjim okvirima – tvrđavu i okolne šumovite uvale i plaže te kamp Brijuni posetilo je oko 8 000 ljubitelja muzike i dobrog provoda među kojima se nalazi oko 40% Britanca, dok se među preostalih 60% nalazi najviše Francuza, a slede ih Nemci, Australijci, Irci, Holanđani, Italijani, Švajcarci, Belgijanci, Amerikanci, Španci, Hrvati i posetioci iz regije te manji broj posetioca iz nama egzotičnih zemalja poput Trininad i Tobaga, Mauritanije, Mozambika, Guadalupe, Samoe te Ekvadora i Kostarike.

Vedran Meniga, direktor Pozitivnog ritma, osvrno se na završeni festival: “U ime domaćeg dela organizacije želimo prvenstveno čestitati našem velikom, međunarodnom timu na ostvarenom rezultatu i najuspešnijem izdanju Dimensions Festivala do sada. To ne bi bilo moguće bez već spomenutih izvođača i gostiju, stanovnika Štinjana i Pule, kao i svih partnera i saradnika koji podržavaju i pomažu realizaciju ovog jedinstvenog događanja”.

Noah Ball, jedan od direktora Dimensions i Outlook festivala, izuzetno je zadovoljan polujubilarnim, petim izdanjem ove elektronske fešte koja na najbolji način spaja muziku i nesvakidašnju lokaciju sa predivnim morskim plažama i odličnim vremenskim uslovima kasnog avgusta i ranog septembra: “Izuzetno smo počastvovani što smo za peto izdanje Dimensions Festivala bili u mogućnosti u rasprodanu Arenu dovesti jedan od naših najjačih bookinga – legendarni Massive Attack te što smo na samom festivalu ugostili legendu i jednog od rodočelnika house muzike Larryja Hearda koji je ovom prilikom nastupio uživo nakon dvadeset godina pauze. Srećni smo i ne krijemo osmehe!”

 

Elektronska glazba odsvirana na instrumentima – ABOP

 

Nekoliko dana pauze među festivalima organizatori će iskoristiti kako bi još jednom podigli pozornicu u pulskoj Areni i to za najavni koncert Outlooka na kojem će u sredu 31. avgusta nastupiti Damian ‘JR. GONG’ Marley, najmlađi sin muzičke legende Boba Marleya, vrlo uspešan reggae i dancehall muzičar koji je do danas sarađivao sa muzičkim velikanima poput Nasa, Bobby Browna, Cypress Hilla i Skrillexa. Uz njega će nastupiti i Iration Steppas, jedan od vodećih dub soundsystema u svetu, ASM – trojac koji uspešno spaja hip-hop i funk te Slum Village – uticajni trip-hop trojac iz Detroita.

 

Damian ‘JR. GONG’ Marley – najmlađi sin Boba Marleya i duhovni revolucionar

 

Ulaznice za najavni koncert 9. Outlooka u pulskoj Areni u prodaji su u Entrio sistemima po ceni od 350 kuna, te na blagajnama ispred Arene u ponedeljak i utorak od 14 do 21 sat, a u sredu od 14 do 23 sata.

U četvrtak 1. septembra službeno će započeti 9. Outlook, jedan od vodećih svetskih festivala bass muzike, koji će do nedelje 4. septembra predstaviti više od 200 izvođača iz samog vrha dub, reggae, hip-hop, drum‘n’bass, garage, dubstep, house i druge srodne muzike.

Ovogodišnji Outlook je rasprodan, ali u ponudi za posetioce iz regije naći će se ograničneni broj jednodnevnih ulaznica, njih 100 za svaki festivalski dan i to po ceni od 250 kuna. Ulaznice će se moći kupiti na glavnom festivalskom ulazu, na blagajnama koje rade po sledećem rasporedu: 

Četvrtak 1. septembra – 00 do 04 

Petak 2. septembra – 11 do 04 

Subota 3. septembra – 11 do 04 

Nedjelja 4. septembra – 11 do 02

Avatar photo

Autor: Igor