Velika Grace Jones i Moderat spektakularnim koncertom otvorili 6. Dimensions Festival

 

Muzička i modna ikona Grace Jones sinoć je prv put u karijeri stala pred hrvatsku publiku u prepunoj pulskoj Areni na otvaranju 6. Dimensions Festivala i održala koncert za pamćenje. Energična 69-godišnja diva u Pulu je stigla sa devetočlanim bendom koji joj se pridružio na skoro 30 metara dugoj pozornici koja je izrađena upravo za nju, a ujedno je i najspektakularnija produkcija koncerta u organizaciji Dimensions festivala do sada. Grace je neko vreme publiku držala u iščekivanju dok se polako pripremala iza crnog zastora, a čekanje je opravdala čim je zastor iznenada pao, a diva zasjala na pozornici u uskom kombinezonu sa impesivnom zlatnom maskom ukrašenom perjem. Pojavljivala se u raznim kostimima na nekoliko etaža pozornice, a izvela je i uobičajenu tačku vrtenja hulahupa. Brojnim je obožavateljima priredila spektakl kakav su očekivali; otpevala je svoj najveći hit “Slave to the Rhythm” koji je zapalio Arenu, a publici je dovikivala kako ih obožava i izrazila oduševljenje svojim dolaskom u Hrvatsku.

Nakon Grace Jones na pozornicu se popela berlinska elektro supergrupa Moderat, čiji je koncert bio jedinstvena prilika regionalnoj publici da ih posluša jer su upravo najavili prestanak delovanja tog projekta – poslednji koncert održaće ove subote u Berlinu. Moderat su poznati po zanimljivim vizualima koji njihovom besprekornom muzičkom nastupu daju dramatičnost, a čini se da su pre svog definitivnog odlaska sa scene želeli publici prirediti koncert za pamćenje. Veče je započelo sa koncertima The Kamaal Williams Ensembla, koji će nastupati i na samom Dimensions Festivalu, na The Beach pozornici, te Moses Boyd.

Nakon jučerašnjeg otvaranja u pulskoj Areni, festival se vraća na tvrđavu Punta Christo na kojoj će do 3. septembra nastupiti više od 150 izvođača na sedam pozornica i brojnim zabavama na brodovima. Festival će ugostiti imena sa samog vrha house, techno, disco, soul i jazz scene, među kojima se ističe jedan od utemeljitelja techno muzike Jeff Mills, Theo Parrish, Floating Points, Cymande, Nina Kravitz, Danny Krivit, Ata Kak, Hessle Audio, Levon Vincent, Dan Snaith aka Caribou i mnogi drugi. Kultna pozornica The Moat večeras će biti okupljalište svih ljubitelja techna i tvrđeg zvuka, a između ostalih nastupiće Ben UFO, DJ poznat po šarolikoj selekciji žanrova od house i garage do dubstepa i grimea, te hamburška čvrsta dama Helena Hauff. Publici Dimensions Festivala već poznati izvođači Mala i Kode 9 nastupiće na Mungosu, a The Clearing pozornicu koja je od prošle godine main stage, razdrmaće Dam-Funk i Floating Points. Stables stageom će orkestrirati najuspešniji hrvatski techno producent Petar Dundov, a Garden stageom londonska DJ-ica Josey Rebelle čiji impresivni raspon žanrova u setovima varira od housea, drum’n’bassa , techna pa sve do disca, a ona ih majstorski pretapa jedne u druge.

Pred nama su četiri duga dana festivala pa vredi podsetiti na izvrsne izvođače koji će nastupiti ovoga vikend na tvrđavi. Na omiljenoj dnevnoj pozornici The Beach u petak nastupaju Dam Funk live u 19:30, a u 17 sati Moses Boyd kog smo gledali u Areni na koncertu otvorenja. Zagonetni dance-rap izvođač iz Gane Ata Kak nedavno se vratio nastupima nakon nekoliko dekada izbivanja, a u petak ćemo ga gledati na glavnoj pozornici. Od velikih imena koja krase line-up u petak valja izdvojiti Alixa Pereza, Dopplereffekt live i Marcela Dettmanna. Subota je prepuna iznenađenja i odličnih nastupa. Domaći DJ Ilija Rudman u otvara glavnu pozornicu The Clearing, sastav Chui nastupa u dnevnoj varijanti na pozornici uz more, a Mungos Arenu će zatresti nastup “leđa o leđa” legendarnog Goldieja uz ANT TC1-a. Domaća izdavačka kuća PDV​ predstavlja domaće etikete na stageu The Ballroom, DJ pult preuzimaju Andrea Ljekaj​, Borut Cvajner​, Boris Bjelica Bebetto​, Mislav, Mario Kolonić Pytzek​ i Marko Dakovic Volster​. Nedelja je rezervisana za prvu damu elektro scene Ninu Kraviz koja će main stage prepustiti jednom od najiščekivanijih izvođača Dimensions Festivala Jeffu Millsu.

Kampovanje u kampu Brioni je najpovoljnija opcija smeštaja na Dimensions festivalu i odličan način da osetite festivalsku atmosferu, a u prodaji su povoljnije kamp ulaznice za posetioce iz Hrvatske i regije, a mogu se naći na ovom linku.

U prodaji su povoljnije regionalne festivalske ulaznice po ceni od 850 kuna za sve dane festivala. Ulaznice se mogu kupiti u Entrio sistemima i na Entrio prodajnim mestima. Na festivalskim blagajnama bit će moguće kupiti 3-dnevne ulaznice (700 kn), 2-dnevne ulaznice (500 kn) i jednodnevne ulaznice koje se mogu kupiti na taj dan (250 kn). Radno vreme blagajni; četvrtak 00-04, petak 11-02, subota 11-02, nedelja 11-02.

Avatar photo

Autor: Igor