Veliki poster koji mapira geneologiju elektronike!

 

Svo troje, sasvim prisutno kod dizanje ekipe, rezultiralo je stvaranjem prekrasne pregledne mape elektronike koja oponaša stil građevinskog nacrta, a naziva je Electric Love Blueprint. Sami stvaraoci komentarisali su:

“Naš Electric Love Blueprint slavi preko 200 izumitelja, inovatora, umetnika, kompozitora i muzičara koji su ( po našem mišljenju) bili ključni za evoluciju elektronske muzike od izuma najranijeg poznatog snimača zvuka 1857. pa do danas.”
 
Priča započinje iskonskom genezom stvaranja fonografa 1957. i zatim se nastavlja thereminom izumljenim 1919. verovatno prvim zaista elektronskim instrumentom ikada koji je Roberta Mooga inspirirao da istražuje daljnje mogućnosti elektronskog zvuka. Na mapi ćete svakako pronaći pionire poput Léon Theremina i Mooga samoga, a tu su i John Cage, Brain Eno, Kraftwerk i Aphex Twin. O samom stilu opsežnog dijagrama James Quail iz Dorothyja napominje: Stil dijagrama je baziran na uputstvima kako da se izgradi teremin. Inspiraciju smo uzeli iz nacrta srednjih 50-ih, ali smo ga promenili i stilizovaali kako bismo konstruisali strukturu koju tada možemo koristiti da bismo povezali srodne umetnike.”
 
Poveznice nisu striktne već organske i ponekad se odnose na stil, instrument ili uticaj jednog na drugog: “Dijagram sadrži područje posvećeno izumiteljima koji se tada prelivaju u umetnike koji koriste svoje izume, pa je tako Robert Moog povezan recimo sa Wendy Carlos.” Svakako su ubačena i imena ključnih labelova koji su oblikovali konsenzus elektronskog. Žanrovi su labavo određeni, u udvostručavanju toga kako se striktna poveznica ne može povući ni u realnosti, pa ima svega od od musique concrète preko krautrocka i synthpopa do electronice. Punu fotku u njenoj kompleksnoj veličini možeš istražiti ovde, a print i ugrabiti za sebe, ili prijatelja za koga znaš da bi slinio po ovome, na Dorothy webu ovde. Pa sretna vam istraživanja i eksploracije.
Avatar photo

Autor: Igor