Vodeća korporacija svetske muzičke industrije najavljuje veliki povratak koncerata i festivala u 2021

 Vodeća korporacija svetske muzičke industrije najavljuje veliki povratak koncerata i festivala u 2021

Iza nas je najteža godina u istoriji svetske muzičke i manifestacione industrije, u kojoj su se, zbog zaustavljenih koncerata i festivala, milioni zaposlenih u toj industriji širom sveta i njihove porodice našli na ivici egzistencije. 

Optimistične prognoze za nadolazeću sezonu daje Live Nation, vodeća globalna koncertna korporacija koja najavljuje povratak masovnih koncerta i festivala u 2021. navodeći ohrabrujuće vesti na polju pronalaska vakcine i razvoju sve bržih i jeftinijih testova na Covid 19, kao glavni razlog za optimizam. U razgovoru sa investitorima i analitičarima izvršni direktor Live Nation-a Michael Rapino ohrabrenje daje i mali broj fanova koji su vratili ulaznice i zatražili povraćaj novca, kao i uspeh prodaje koncerata i festivala za leto 2021.

Budući da se koncerti gotovo uopšte nisu održavali na globalnom nivou, Live Nation je, poput ostatka industrije, pretrpeo ogromne gubitke te je tako u trećem kvartalu 2020. (jun – septembar), drugom potpunom finansijskom kvartalu od početka pandemije, zabeležio pad prihoda od 95,1%. To je rezultiralo operativnim gubitkom od čak 504 miliona dolara.

Rapino povratak živih nastupa očekuje sledećeg leta, mada priznaje da će se tačan vremenski raspored povratka razlikovati u zavisnosti od regiona te da će ova kompanija i dalje ostati fokusirana na to da ostane fleksibilna. Istakao je i novu tehnologiju SmartEvent kompanije Ticketmaster, koja ima za cilj da organizatorima događaja omogući laku prodaju ulaznica za Covid-bezbedne događaje, i otkrio da Live Nation razvija niz procedura, u partnerstvu sa zdravstvenim stručnjacima koji će omogućiti da se događaji održavaju bezbedno do pronalaska vakcine. Od procedura za sanitaciju na lokacijama do pravila prilagođenih fanovima, kupovine ulaznica i najnovijih opcija testiranja, ova kompanija postavlja standarde koji će fanovima, zaposlenima i umetnicima pružiti mir pre, tokom i posle događaja.

Gledajući u budućnost, Rapino tvrdi da je jasno da put do živih nastupa neće biti ravna linija te da će zbog toga Live Nation zadržati fleksibilnost i fokusirati se na inovacije sve do dugo očekivanog povratka muzike uživo.

Izvor: IQ magazin

Avatar photo

Autor: Igor