Zašto se oči nekontrolisano trzaju na Ekstaziju?

Ako te kojim slučajem bezbožni sat zatekao u sintetičkim istraživanjima MDMA velike šanse su da si već iskusio nekontrolisano trzanje očiju. Možeš probati zatvarati i otvarati kapke koliko želiš, ali to ne pomaže, smeta ti svetlo ili imaš osjećaj da ne možeš držati fokus u jednoj tački pa recimo pisanje poruke na blještavom ekranu telefona da kažeš ljudima koliko ih voliš postaje noćna mora.

Oftamolog i predavač vizualne percepcije sa Univerziteta u Cardiffu, Dr. Matt Dunn, napominje kako nije sprovedena direktna studija koja bi pokazala zašto dolazi do nekontroliranog trzanja očiju pri uzimanju MDMA, ali da su zabileženi i slučajevi u kojima se isti fenomen pojavljuje i pri uzimanju kokaina recimo, kada nastaju trzaji naziva opsoklonus i da mu se čak čini da je možda upravo opspklonus ono što se često menja za nistagmus kod korisnika MDMA, ali da su ove pojave vrlo sličnog karaktera. Objašnjava kako neuroni u moždanom deblu služe za fokusiranje vida i sprečavaju oči od vrludanja kako bi mogli fokusirati jedan objekt, ali kada su ovi omnipoz neuroni isključeni dolazi do naglih oscilacija i da se čini da se baš ovo događa uneseš li hemiju u telo.
 
Problem s fokusiranjem predmeta objasnio je napominjući da je zapravo samo 2 % našeg vidnog polja u savršenom fokusu, ostatak nije toliko jasan iako nam se čini da jeste, mozak uglavnom popuni praznine onime što je najlogičnije da se tamo nalazi. Pa ako tvoja fokalna točka od 2% polja stalno pleše teško da ćeš se moći koncentrirati recimo na slova ili gledanje u jedno svetlo.

 
Utiče li MDMA na mišiće očiju ili su trzaji posljedica promjena u mozgu dr. Dunn je objasnio na način da bi obrazovana pretpostavka poduprela činjenicu da se sve ovo događa u mozgu, a trzaji mišića su samo posledica dugog neurološkog lanca u kojem je poremećena komunikacija neurona. Što se tiče mogućnosti trajnog oštećenja skeptičan je. Napominje kako nistagmus prirodno može nastati kao posledica nekih neuralnih oštećenja ili multiple skleroze i da je kod pacijenata koji pate od višegodišnjeg nistagmusa primećeno da će određeni postotak razviti astigmatizam, ali kratkotrajni nekontrolirani trzaji oka verojatno nisu dovoljno intenzivni da izazovu trajnu štetu.
 
Možeš li sprečiti podrhtavanje kada do njega dođe? Ako se radi o promenama na osnovnoj visni u moždanom deblu izvan tvoje kontrole je i mora ćeš pričekati da hemikalija napusti tvoje telo kako bi se povratio normalan način funkcionisanja i iznova imao oko sokolovo. Stoga uhvati li te u bilo kojem trenu možeš biti miran da je prolazno, da ne umireš i da neće ostaviti trajna oštećenja, ali ćeš se verovatno te noći morati suzdržati od slanja SMS-ova da kažeš svima koliko ih voliš, uvođenja konaca kroz ušice igle ili pak dubokih razgovora oči u oči.

Izvor: Klubska Scena

Avatar photo

Autor: Igor