10 dance muzičkih legendi za koje bi trebalo da znate

Posle 4 decenije postojanja ostao je prilično dugačak spisak ljudi koji su uticali i pomagali razvoj dance muzike, neki su svima poznati kao npr. Giorgio Moroder i Nile Rodgers ali mnogo je i onih za koje većina nas nije ni znalo,a ostavili su velik trag u začetcima dance muzike.

 

Arthur Baker

 

Baker je stigao u Njujork 80-ih godina i bio zaslužan za neke, u to vreme, najupečatljivije muzičke momente, najpoznatiji hit Afrika Bambaataa-e “Planet Rock”, je Baker-ova produkcija. Veruje se da je ova traka bila jedan od prvih primera sampling-a, traka koja je kombinovala segmente 2 Kraftwerk-ove pesme “Trans Europe Express” i “Numbers”, je zapravo snimljena pomoću studijskog orkestra i muzičara koji su morali da rekreiraju delove. 

 

Cybotron

 

Dok su Baker i Bambaataa kreirali jednu verziju elektra u Njujorku, dvojica zavisnika od muzike Juan Atkins i psihodelični veteran iz Vijetnama Rik Davis su stvarali svoj sopstveni elektro zvuk nekoliko hiljada milja dalje u Detroitu. Rezultat su bili hitovi kao što su “Clear” i “Cosmic Cars”, koji će postati jezgro DNA za nešto što će kasnije postati poznato kao “Detroit Techno”, kada je Atkins odlučio da se odvoji od Davisa i da se okuša u solo karijeri zajedno sa mladjim kolegama  Derrick May-omKevin Saunderson-om. Nedavno je objavljeno da postoji mogućnost za novo okupljanje Cybotron-a i njihov prvi live nastup u julu na nedavno obnovljenom  Detroit Electronic Music Festivalu.

 

Alexander Robotnick

 

Poznat po svom italo-disko hitu iz 1983. “Problèmes d’amour”, Robotnick se nedavno udružio sa svojim kolegom, analog synthesizer entuzijastom,  Ludus Pinsky-jem da bi napravili Analog session. Ono što su nameravali da bude YouTube klip koji će demonstrirati novim generacijama elektro fanova “pravi elektro zvuk” proizveden gomilom jedinstvene analogne opreme i bez ijednog laptopa, postalo je album i live turneja koja naglasak stavlja na improvizaciju dok zadržava potpuno “igriv” techno-disko zvuk.

 

Yellow Magic Orchestra

 

Ubedljivo najuticajniji Japanski electro sastav svih vremena, Yellow Magic Orchestra (aka YMO) su imali karijeru koja je išla paralelno sa ostalim inovatorima sedamdesetih forsirajući elektronski zvuk još od doba studiranja (jedan od osnivača Ryuichi Sakamoto je po prvi put dosao u dodir sa sintisajzerima na univerzitetu) kao popularnu kulturu. Njihov ogroman uspeh u Japanu nije se direktno odrazio na ostale delove sveta, iako je njihova obrada Martin Denny-jevog  “Firecracker-a” je bio manji hit svetskih razmera. Kakogod, njihov zvuk je imao ogroman uticaj na realm video igrica tokom 8 i 16-bitnih era koje su stigle krajem osamdesetih i time dopirući do sluha mladih više nego bilo koja elektro kreacija u to vreme.

 

The Orb

 

Najmladji akt na ovoj listi, The Orb je osnovan 1988. u vrhuncu prvog rave talasa u Britaniji, kao DJ akt koji se specijalizovao za dub i ambijentalnu muziku, savršenu za chill posle velike žurke. Najveći hit “Little Fluffy Clouds,” najbolje opisuje njihovu zamisao, sa semplovanim vokalom Rikki Lee Jones-a koji plovi na plivajućem krevetu breakbitova i acid mljackanja. Grupa je menjala sastav tokom godina sa Alex Paterson-om koji je bio jedini konstantan. Ali to nije omelo grupu da za 22 godine izbaci 14 albuma uključujući i More Tales From the Orbservatory” iz 2013. koji je praćen opširnim vokalima dub kuma Lee “Scratch” Perry-ja.


Sly & Robbie

 

Bilo je mnogo legendi koje je proizvela Jamajčanska muzička scena, ali niko od njih nije toliko daleko dogurao kao bubnjar Sly Dunbar i basista  Robbie Shakespeare koji saradjivali na, procenjuje se, 200 000 izdanja u svojoj 40 godina dugoj karijeri. Od ranog regea do digitalnog zvuka duo je uvek ostajao povezan sa Jamajčanskom muzikom. Njihov uticaj je bacio sveprisutnu senku na elektronske izvođače i tako je bilo godinama ako ne i decenijama, pogotovo u ranoj eri acid house-a početkom devedesetih kada se prisustvo njihove muzike najviše osećalo. Njihov album sa Howie B-om iz 1999.  “Drum & Bass:Stripp to the bone” je sjajan za početak “kopanja” po masivnom katalogu njihovih izdanja.

 

Tangerine Dream

 

Akt koji najduže postoji od ovih na listi, Tangerine Dream je osnovan 1967. od strane Edgar Froese-a kao psihodelic bend iz Zapadnog Berlina, sve dok nije naišao na bubnjara Christopher Franke-a koji je definisao iskonski zvuk grupe sedamdesetih godina. Dok su njihovi album iz 70-ih umnogome doprinosili razvoju ambijentalne i elektronske muzike, grupa je doprela do najviše slušaoca hitovima iz 80-ih, kao što su Risky Business i Firestarter. Nastavili su da nastupaju i produciraju, nedavno su radili muziku za Grand Theft Auto 5.

 

Francois K

 

DJ u pravom smislu te reči,  Francois Kevorkian je radio i razvijao svoj zvuk preko 30 i nešto godina, ostajući posvećen viziji i cilju koji je sebi zacrtao u samom početku dok je radio kao povremena zamena Larry Levan-uParadise Garage-u. Od tada, remixovao je neke najveće hitove za neke od najpoznatijih izvođača uključujući i Kraftwerk, koji su mu ukazali poverenja u svom hitu “Tour De France.” Iako je bio u mogućnosti da nastupa širom sveta tokom cele godine, Kevorkian je uglavnom ostajao u NY, boreći se za dugoročnu rezidenciju prvo u Body & Soul, a nakon toga poslednje decenije za Cielo i njegove Deep Space žurke. 

 

Jellybean Benitez

 

Calvin Harris sigurno nije prvi DJ koji stvara hitove sa aktuelnim pop zvezdama. Resident Funhouse-aJohn “Jellybean” Benitez je producirao hitove za Debbie Harry, Whitney Houston i Sheena Easton. Takođe je imao i neke zapažene remixe za David Bowie-a Fleetwood Mac i Paul McCartney-a. Ali Benitez je verovatno najpoznatiji po radu sa svojom, u to vreme malo poznatom, devojkom iz Michigan-a – Madonom. Legenda kaže da je on bio taj koji ju je predstavio na Njujorkškoj uzbudljivoj muzičko sceni. Takođe je bio i producent nekih od njenih prvih hitova “Holiday”, “Borderline” i “Crazy For You.”

 

Tom Moulton

 

Nemoguće je jednu osobu ienovati za kuma DJ-inga, ali ako bi morali, Tom Moulton bi sigorno bio u samom vrhu liste. Za početnike, Moulton je bio taj koji je stvorio prve neprekidne mixeve, (Gloria Gaynor’s Never Can Say Goodbye) što je predstavilo ljudima ideju o mixu kao nizu pesama sklopljenih u jednu celinu. Takođe Moulton je bio “pronalazač” 12-inch single – gramofonske ploče koja je pružala mogućnost dužeg puštanja i boljeg dinamičkog opsega. 12-inch single je postala standardna kod tadašnjih DJ-eva i otvorila razne mogućnosti, pojavili su se okeani neprekidnih mixeva i remixa koji su drmali dance podijume širom sveta…

Avatar photo

Autor: Igor