20 ŽENA KOJE SU OBLIKOVALE ISTORIJU DANCE MUZIKE

 

Istorija može biti prevrtljiva, i bez obzira na činjenice, pišu je pobednici. Često u istorijskim prikazima nema mesta za dela i živote potlačenih, a nepravda s kojom su se morali suočiti i njihova dostignuća ostaju negde na marginama istorije. Godine institucionalizovanog seksizma, u kombinaciji s mizoginijom sprečili su (i nastavljaju sprečavati) polovinu ljudske populacije u uživanju jednakog pristupa, mogućnosti i priznanja. Žene bivaju izostavljene. I to često. Iz bilo čega. Dance muzika u tome nije nikakav izuzetak.

Delovanje usmereno na ostvarivanje ravnoteže zahteva promenu narativa i početak priznavanja i prepoznavanja umesto podcenjivanja, potkopovanja i smanjenog vrednovanja. Važni ženski doprinosi u istorijii kulture dance muzike odnose se uglavnom na vokale. Međutim, ako se stvari promotre bliže, žene su oduvek imale svoje zasluženo mesto u istoriji dance muzikee. Uz vokaliste, značajan je i doprinos menadžera izdavačkih kuća koje su preduzimale rizike kada je bilo potrebno, DJ-ica koje su svojim radom definisale scenu, te drugih umetnica i producenata koje se s pravom mogu smatrati vizionarkama. Istoriju možda pišu muškarci, ali žene su oduvek bile prisutne u njenom stvaranju. Imajući to na umu, donosimo vam 20 žena koje zaslužuju biti deo istorije. 

The Black Madonna je DJ, producent i muzički direktor Smart Bara u Chicagu

Lisa Blanning je freelance novinarka koja sarađuje sa Mixmag, Resident Advisor, Pitchfork i Electronic Beats

 

 

DELIA DERBYSHIRE

‘The BBC Radiophonic Workshop’ ostavio je značajan trag u celokupnom nasleđu elektronske muzike, a neki će možda favorizirati Daphne Oram umesto Derbyshire na ovoj listi. Međutim, radikalno i inovativno delo  Ron Grainerove kompozicije za naslovnu temu serije Doctor Who, osigurala je Derbyshire uticaj na mnoge buduće generacije elektro muzičara, te joj je sasvim zasluženo obezbedila mesto na ovoj listi.

 

 

WENDY CARLOS

Carlos je bila jedna od prvih transrodnih umetnica, ali što je još važnije, ona je neporecivi pionir elektronske muzike. Kao prijateljica i mušterija Boba Mooga, pomogla mu je u razvoju i usavršavanju njegovih synthova. Plus, Kraftwerk je često znao otvarati koncerte sa njenom obradom Beethovena iz filma ‘A Clockwork Orange’. 

 

 

DONNA SUMMER

Jako uticajna Donna Summer definiše pojam disco dive kao niko drugi. Počevši sa kanonskim saradnjama sa Giorgiom Moroderom iz sredine 70-ih, uspostavila je dominaciju na top lestvicama, što je dovelo do procenjene brojke od 140 miliona prodanih ploča širom sveta za vreme trajanje njene karijere.

 

 

SYLVIA ROBINSON

Robinson je poznata po svom solo hitu ‘Pillow Talk’ iz 1973., ali i kao polovina dua Mickey & Sylvia. Takođe je suosnivač ‘Sugar Hill Recordsa’, izdavačke kuće koja je lansirala hip hop izdavši legendarni singl ‘Rapper’s Delight’ The Sugar Hill Ganga 1979. godine. Vrlo rano prepoznala je potencijal rapa, te je okupila vokaliste iz Ganga kako bi snimili beat koji je koristio bas liniju Chicove ‘Good Times’. Takođe, pokrenula je kulturu semplova!

 

 
 

 

GILLIAN GILBERT

Pridruživši se kao klavijaturista New Orderu nakon smrti Iana Curtisa i kraja Joy Divisona, Gilbert je muzičar kojoj možete uputiti jednu četvrtinu zahvalnica za ‘Blue Monday’.

 

 

JUDY WEINSTEIN

Počevši na legendarnim ‘The Loft’ partijima Davida Mancusa, te vukući konce ovih događaja naredne četiri dekade, ova suosnivačica ‘Def Mixa’, takođe je stvorila jedan od prvih ‘record poolova’ ikada, ‘For The Record’. Frankie, David, Hector, Satoshi, svi putevi vode prema Judy.

 

 
 

 

SHARON WHITE

Prva žena koja je svirala u ‘The Saintu’. Jedina žena koja je nastupila u ‘Paradise Garageu’. Dodajte ‘Studio 54’, ‘Limelight’ i druga kultna mesta i shvatićete da je White jedna od pravih ikona američke dance istorije. Takođe, bila je prva novinarka Billboarda.

 

 

PSYCHO-BITCH AND TERI BRISTOL

Od ‘Medusa’s’ do sedmogodišnjeg niza u čikaškom ‘Crobaru’, Teri i Val širom su otvorile vrata dance muzike za žene iz Chicaga.

 

 
 
 

 

HEATHER HEART

Heather Heart je 1990. godine zajedno s Frankijem Bonesom i Adamom X-om osnovala prvu techno prodavnicu ploča, Groove Records u New Yorku. Ova opaka cura iz Brooklyna takođe je pokrenula magazin ‘Under One Sky’, koji je postao ključna publikacija za fanove techna širom Sjedinjenih Američkih Država, a postala je i ikona na ‘Storm Raveu’, originalnom njujorškom partiju kog je osnovao Bones. Odigrala je jednu od ključnih uloga u formiranju američke rave scene. 

 

 

MISS DJAX

Kraljica Acida je 1989. godine osnovala label Djax-Up-Beats. Ova powerhouse etiketa postala je prava lansirna rampa za izdanja koja su američki techno ispalila u globalne sfere. Njen uticaj i doprinos za dance muziku je neizmeran.

 

 

KEMISTRY & STORM

Ove dve dame su suosnivači Metalheadza, zajedno sa Goldieom. One su takođe jedne od prvih šefica labela koji izbacio dance album s međunarodnom distribucijom, a u pitanju je Goldieov ‘Timeless’. Njihov proboj bio je pravo osveženje u industriji kojom dominiraju muškarci. Nažalost Kemistry je stradala u automobilskoj nesreći 1999. godine.

 

 
 

 

DJ MINX

Rezident detroitskog kultnog kluba ‘Motor’, Minx je dekadama jedna od glavnih figura detroitske scene. Njen label ‘Women On Wax’ takođe dominira jednakom merom.

 

 

 

PEACHES

Kanadska umetnica i njen electroclash album ‘The Teaches Of Peaches’ bio je most koji je povezao dance muziku i legiju belih indie tinejdžera početkom ’00-ih godina.

 

 

MISSY ELLIOTT

Iako je Missy reperka i performer, njen uticaj je ogroman jer ipak je ona tekstopisac, aranžer i producent. Njeno dugotrajno partnerstvo s prijateljem iz djetinjstva, Timbalandom, pomoglo joj je upoznati Aaliyah te uspostaviti revolucionaran zvuk koji je definisao eru te se spojio sa r’n’b-em i elektronskom muzikom. Njen rad inspiriše generacije producenata svih žanrova.

 

 

ELLEN ALLIEN

Producent, vokal i DJ. Bila je rezident DJ 90-ih godina na mestima poput Tresora i E-Werka, što je čini delom berlinskog ‘old – skoola’. Dodajmo tome još kako je njen label ‘BPitch Control’ bio jako važan sredinom 00-ih za minimal techno s punom podrškom DJ-eva poput Ben Klocka, Modeselektora i Paula Kalkbrennera.

 

 

SARAH LOCKHART

Kada bi dubstep bio mafija, Lockhart bi bila don. Pozicija menadžera na stanici Rinse FM učinila ju je licenciranom stanicom od piratske, što je nekad bila. Ujedno je i suosnivač noćnog kluba FWD>> te labela Tempa, Lockhart koji je nekad nosio naziv A&R.

 

 
 

JORDANA LESESNE AKA 1.8.7.

Ova transrodna žena preživela je u muškom svetu junglea i drum’n’bassa, kao i zločin iz mržnje na Ohio dance eventu, a sada napreduje kao producent, DJ i advokat za transrodne osobe. Trenutno radi na novom albumu, na dokumentarcu sa Laverne Cox te se vraća turnejama krajem godine.

 

 
 

 

SUPERJANE

U vreme kada su žene u house muzici bile retko viđene, ova super četvorka, DJ Heather, DJ Colette, DJ Lady D i Dayhota, držala je uspešnu rezidenciju u čikaškom Smart Baru te inspirisala jednu celu generaciju žena.

 

 
 

 

NINA KRAVIZ

Nema govora da Ninin video profil iz 2013. na Resident Advisoru gde je intervjuisana gola u penušavoj kupki nije imao efekta na njenu popularnost. Nebitno, neplanski ili planski, pokrenula je preko potrebnu raspravu o feminizmu u žanru gde muškarci dominiraju. Ali, nemojmo se samo na to fokusirati: sa velikim znanjem o dance muzici, nastupima po celom svetu i svojim labelom, Nina Kraviz je jedna od najistaknutijih ženskih DJ-eva na svetu.

 

 
 

 

VENUS X

Poznata njujorška DJ-ica i promoter. Njeni GHE20G0TH1K eventi uvek su bili sigurno mesto za homoseksualnu zajednicu, poštujući house nasleđe te mešajući ga sa svakojakim klupskim zvukovima u stvarnom post internetskom trendu.

 

 

 

 

 

Izvor: Mixmag Adria

Avatar photo

Autor: Igor