Vlasti zatvorile najveći makedonski underground klub

 

Sektor 909, smešten u Skoplju, bio je pulsirajuće srce underground elektronike sve dok se vrata nisu zalupila uz mukli tresak pod neobično mutnim okolnostima. Derrick May, Terrence Parker, Kiko Navarro, Andy Butler iz Hercules & Love Affair i DJ Sneak su svi među onima koji su nedavno stajali za pultom ovog velikog muzičkog punkta.

Klub je ogorčeno optužio vlasti da se koriste represivnim taktikama kako bi smrvile nekonformistički noćni život grada. “Sector 909 želi informisati javnost i publiku koja je bila s nama poslednjih 15 godina da su određene grupe vođene političkim i poslovnim interesima načinile nadljudske napore kako bi uništile urbani noćni život Skoplja. U ovom procesu nije ih bilo briga za poštovanje zakona ili doprinos koji je klub imao za društveni i kulturni život grada.” 
 
U izjavi su napomenuli i kako je dozvola klubu povučena još dok je bila u potpunosti važeća i dodali su:

 
“Noćas je Sector 909 izbrisan s mape kulturnog i urbanog života Skoplja. No ipak mi nismo oni koji su pretrpeli najveću štetu, već vi naši fanovi. Ne bismo bili ovde bez vaše podrške, ne bismo postali ono što jesmo bez vas. Nažalost, istovremeno smo postali i politička i poslovna prepreka centrima moći.”
 
Na ovo iznenadno zatvaranje osvrnuo se i urednik DJ Maga Carl Loben rečima: “Ovo je samo jedno od poslednjih zatvaranja underground elektronskih klubova od strane vlasti širom sveta zbog sumnjivih razloga. Ove pretnje našoj kulturi moraju prestati. DJ Mag šalje punu podršku Sectoru 909 i nadamo se da ćemo pomoću naše Save Our Clubs kampanje moći objaviti vapaj svih lokaliteta pod pretnjom širom planete”.
 
Ako se stvar zaista odigrala ovako možda bi centri moći trebali razmisliti da su mladi ljudi koji danas grade svoje urbane priče glasači sutrašnjice i da nema te moći koja može stajati pri akumulaciji dovoljne kritične mase. Nadamo se da neće ostati na ovome već da će u narednim nedeljama i mesecima elektroničari Skoplja izboriti nazad svoj klub.
 
 
 
Izvor: KlubskaScena
Avatar photo

Autor: Igor