ADELIN ALBUM ’30’ PROUZROKOVAO VELIKA KAŠNJENJA VINILA!

 ADELIN ALBUM ’30’ PROUZROKOVAO VELIKA KAŠNJENJA VINILA!

Pevačica je zatražila 500.000 primeraka svog novog albuma na vinilu.

Dok globalna proizvodnja vinila već puca pod pritiskom rastuće potražnje, Adele je optužena da je pogoršala postojeća kašnjenja napravivši veliku količinu svog novog albuma ’30’. Juče je Variety izvestio da je napravljeno više od 500.000 primeraka njene nove ploče uoči objavljivanja 19. novembra. Inače vreme izrade vinilnih ploča trenutno se kreće između 3 meseca i jedne godine.

Variety je rekao da, iako se Adele pridržavala svih pravila i zapravo vrlo fer predala svoj album još u maju, ploča je na kraju navodno trebala biti poslana u nekoliko različitih pogona kako bi se osiguralo da će biti spremna na vreme za izdavanje.

“Adele je u osnovi rezervisala sve fabrike vinila”, rekao je Ed Sheeran u radijskom intervjuu. Slično, reizdanje ‘Red’ Taylor Swift i ‘Voyage’ ABBA-e takođe su navodno zaustavile produkciju za druge umetnike. Iako nema sumnje da će Adelein novi album oboriti rekorde prodaje vinila, tvorci tvrde da je Adele dobila prednost u odnosu na manje izvođače i izdavačke kuće koji sada moraju čekati leto 2022. na svoje vinile, čak i ako predaju album već ovaj mesec.

Ovaj problem rezultat je uvećane potražnje, rastućih cena dostave i nedostatka materijala za štampu. Globalni kapacitet štampanja je oko 160 miliona ploča godišnje – dok je potražnja oko 400 miliona.

Izveštaj Global Record Sales Marketa 2021.-2026. predviđa da se očekuje kako će industrija vinila vrediti 481,5 miliona dolara do 2026. godine, za razliku od njene vrednosti od 179 miliona dolara u 2019. godini”.

IZVOR: Mixmagadria.com

Avatar photo

Autor: Igor