Amelie Lens: Klaberka koja je zavladala tehno scenom!

 Amelie Lens: Klaberka koja je zavladala tehno scenom!

Nije lako pronaći izvođača čiji se vrtoglavi uspon može uporediti s onim koji je za kratko vreme ostvarila belgijska tehno diva Amelie Lens.

Nakon što je pokorila neke od najvećih evropskih i svetskih festivala, i više puta osvojila kolosalni podijum EXIT mts Dance Arene, 27. maja ove godine biće zadužena za jake bas frekvencije na Sea Star festivalu u Umagu. 

Eklektičnim DJ setovima u kojima donosi tehno budućnosti kombinovan sa oldskul elementima, Amelie Lens osvojila je najveće svetske festivale – Coachella, Awakenings i Time Warp samo su neki od njih. Odrasla je na zvucima alternativnog roka i dens muzike, čiji se uticaji danas mogu prepoznati kako u njenoj produkciji, tako i u selekciji traka koju isporučuje na najvećim svetskim binama. Već kao njukamerka se našla na drugom mestu po zastupljenosti na festivalskim lajnapovima tokom 2018. godine, sa čak 27 održanih nastupa.

Svojim debitantskim EP izdanjem Exhale na italijanskom lejblu Lyase, Amelie je 2016. godine privukla ogromnu pažnju. Njen talenat i potencijal zapazili su izvođači sa istaknutim meestom na elektronskoj sceni, među kojima i čuveni Maceo Plex i berlinski duo Pan Pot, za čiji lejbl Second State iste godine izdaje EP Let It Go. Ubrzo nakon toga pridružuje se i nemačkoj andergraund etiketi ARTS, za koju objavljuje EP Weight Of The Land.

Kao rezidentkinja kultnog belgijskog kluba Labyrinth, pokreće serijal žurki EXHALE i celonoćnim maratonskim setovima demonstrira da veštinom i tehnikom na dekovima parira i svojim kolegama koji su na sceni decenijama unazad. Nedugo potom osniva i sopstvenu etiketu koju naziva Lenske, po svom nadimku iz detinjstva. EXHALE vremenom prevazilazi okvire Labyrintha i izmešta se u druge kultne klubove i na bine velikih festivala, na kojima Lens šoukejsuje talentovane njukamere, ali i neke od sopstvenih ranih muzičkih uzora poput Ellen Allien

U samo par godina, Amelie Lens dostiže uspeh o kojem mnogi umetnici sanjaju tokom cele svoje karijere, što prepoznaju i uticajni ljudi iz tehno zajednice. Pionir detroitske scene Richie Hawtin njen zvuk opisuje kao hipnotički spoj starog i novog, Adam Beyer je 2019. poziva da za lejbl Drumcode uradi remix njegovog kultnog izdanja Teach me, a u leto iste godine apsolutna superzvezda Carl Cox na svom nastupu poziva publiku da skandira njeno ime zajedno sa njim!

Iako se čini da se za tren oka i bez mnogo napora uspela do samog vrha, svemu tome prethodila je njena dugogodišnja opčinjenost klubskom rejv scenom, na kojoj je bila prisutna najpre kao strastveni slušalac. Posvećenost s kojom ova tehno umetnica priprema svoje setove – od proučavanja publike neposredno pre nego što stane za DJ pult, do istraživanja popularnih izvođača u gradu u kojem gostuje – čini da, gde god nastupala, svojim fanovima isporuči nezaboravan performans.

Amelie Lens prvi put je nastupila na našim prostorima upravo na No Sleep bini Sea Dance festivala, a godinama unazad jedna je od omiljenih hedlajnerki mts Dance Arene. Njeni setovi sa Exitove najveće elektronske bine broje preko million strimova na YouTube-u, a 2019. je spektakularnim nastupom predvodila zvezdani lajnap No Sleep festivala

Ove godine Amelie se kao jedna jedna od najtraženijih predstavnica EXIT porodice pridružuje avanturi i na Sea Staru u Umagu, gde će nastupiti 27. maja.

Tekst: Branislava Kolarov

Avatar photo

Autor: Igor