AUTOBUSKA I ŽELEZNIČKA STANICA U ČIKAGU PUŠTA HOUSE, SOUL I FUNK!

 

Nakon opsežnog remonta vrednog 280 miliona dolara, stanica Red Line 95. Street u Čikagu otkrila je „prvi takve vrste“ prostor za izvedbu na novoj autobuskoj i železničkoj postaji zajedno sa svojom vlastitom radio stanicom i DJ pultom.

Umetnik i aktivista iz Čikaga Theaster Gates udružio se s “Čikago Transit Authority (CTA)” kako bi stvorili novu radio stanicu nazvanu An Extended Song of Our People (AESOP)”. Smešten u severnom terminalu tranzitne zgrade, radio će vrtiti live mikseve a lokanlni umetnici i stanovnici će govoriti o istoriji muzike u Chicagu.

Možemo koristiti radio stanicu kao platformu za pojačavanje svakodnevnih ideja, svakodnevnih interesa naših ljudi“, rekao je Gates tokom javnog emitovanja u ponedeljak. “Takođe možemo puštati jako dobar soul, funk, house i gospel”. Stanovnici mogu slušati house petkom naveče poput Frankie Knucklesa, a za jutarnje vožnje nešto poput Sonny Rollinsa”. Nadamo se da bi se emitovanje AESOP-a moglo konačno proširiti i na online streaming.

Theaster Gates, bivši zaposleni CTA-e, trenutno je prvi direktor programa Chicago Transit Arts.

Uz pomoć gradonačelnika Rahma Emanuela, Gates i sadašnja gradska uprava nadgledali su 60 novih umetničkih javnih umetničkih instalacija, što je više nego udvostručilo sadašnju kolekciju CTA. Najnovija kreacija Gatesa, par velikih tapiserija napravljenih u celosti od starih vatrogasnih creva, takođe je bila izložena na stanici tokom otvaranja.

IZVOR: Mixmagadria.com

Avatar photo

Autor: Igor