Berghain u sred bloka shopping centara?

 
Tamo u sred naizgled post-apokaliptične pustoši stoji jedan klub koji je kroz godine postao mnogo više. Zidovi su postali dom jednoj sasvim specifičnoj kulturi, svet sam za sebe, izuzet iz stvarnosti. Uroniš li u creva Berghaina ko zna kada ćeš ponovo izaći na svetlo dana među obične ljude.
Ali izgleda da je svetost mesta klizni pojam sasvim podređen podmazivanju točkića u mašineriji kapitalizma. Preživljava ono što donosi više keša u već podebele novčanike. Tako će se oko Berghaina krenuti graditi ono što se naziva “okrugom zabave” ili zaigranije, kako bi privuklo i mlađe potrošaće, “partymile”. Plan je proširiti područje oko Mercedes Benz Arene, koje se nalazi tačno preko puta Berghaina, a u nacrtima gradnje nalazi se shopping centar, dvorana za kuglanje i još mnoštvo opcija kojima će jedna prosečna porodica moći provesti nedeljno popodne.
 
Ali kako svemir ima smisao za humor i beskrajno voli ironiju, događaji koji će se rasplesti na panorami oko Berghaina zapravo su preslika, deja vous i već viđeno poglavlje ovog gradskog područja. Čak i Berghain sam nastao je na ruševinama kluba koji je pokleknuo pred prvim talasom gentrifikacije, OstgutaOstgut je stavio ključ u bravu uoči gradnje O2 World Berlin Space-a, koji sada operira kao već spomenuta Mercedes Benz Arena.
 
Ali zečje rupe su toliko duboke da ni zečevi sami ponekad ne znaju gde im je kraj, pa u padu u nepoznato i naklapanja kapaju i šuškanja da je ovaj projekat samo prvi stadijum mnogo većeg koji je specifično orijentisan na ovaj deo Berlina. Malo razvoja nikome nije naškodilo, svakako ne znači nužno katastrofu za kultno mesto sa svojom intenzivnom istorijom, ali u realnosti, možete li zamisliti da uprava ljubaznog mesta kao što je shopping centar ima srce i razumevanje i ne smeta joj nivo decibela koja dolazi preko puta?

 
Neobično i zbunjujuće doba stupa uskoro na ulice Berlina. Ishode možemo samo nagađati, pa je možda najbolje voditi se jednim od najboljih životnih motoa – Nadaj se najboljem, pripremi se za najgore.
 
 
 
Izvor: KlupskaScena

 

 
Avatar photo

Autor: Igor