Da li je posao DJ-a danas postao suviše lagan?

 

Davno nekad DJ-ing je bio umetnička forma za koju se trebalo uložiti mnogo više tehničkih sposobnosti i znanja nego danas. Sviralo se na gramofonima i vinilu. Uloga DJ-a kao zabavljača postajala je sve važnija poslednje dve dekade. Izgleda da danas imamo mnogo više DJ super zvezda nego što ih je bilo u prošlosti, a najviše zahvaljujući nagloj ekspanziji i usponu EDM scene. Je li pritom posao DJ-a postao isuviše lagan otkada se upotrebljava digitalna tehnologija?

Proizvodi iz kompanija Native Instruments, Pioneer DJ, Numark, Denon DJ, Serato i Ableton su promenili način miksovanja muzike. Danas celi miks možete napraviti softverski bez ikakve muzičke predispozicije, bez sluha i tehničkog znanja sa pesmama koje su kupljene digitalno. DJ-evi muziku prenose najviše USB stickovima, koje koriste sa različitim kontrolerima, a prednost ovakvih uređaja je što ne morate znati ništa da biste napravili miks. Već unapred se nude  podaci o tempu pesme, kao i opcija “sync”. Naravno postoje i u ovom slučaju načini “fake” setova sa kojima su uhvaćene mnoge EDM zvezde, a to je da su za pult došli sa unapred snimljenim CD miksevima.

Ali, kako onda prepoznati dobrog DJa? Izbor muzike, momenat sa kojim puni floor i šalje energiju prema publici, trenutak kada ih diže i spušta i suvereno vlada  prostorom.

Avatar photo

Autor: Igor