Derrick Carter 28. decembra u beogradskom Depou!

Čuveni čikaški producent i legendarni house DJ Derrick Carter nastupiće u subotu, 28. decembra u beogradskom Depou (Travnička 3) u Savamali. Posle nastupa Green Velveta, ova žurka je druga u nizu kojima ovdašnja DJ asocijacija „Kozmik“ obeležava dve decenije rada. Njeni osnivači Boža Podunavac, Gordan Paunović i Vlada Janjić nastupiće u Depou zajedno sa DJ Brkom i tako, na jednu noć, obnoviti prvo klupsko house veče u Beogradu, koje se održavalo pod nazivom „Divine“ od 1996. do 1998. godine u kultnom klubu „Industria“! Ograničen broj ulaznica za ovu žurku već je u prodaji na blagajni Doma omladine, Bilet centra i drugim prodajnim mestima Eventima i Gigstixa po ceni od 500 dinara. 

Jedan od ključnih aktera čikaške house scene, za dva gramofona i miksetu staje već sa nepunih deset godina kao disk džokej na porodičnim zabavama! Ljubav prema muzici rezultira u redovnim odlascima u prodavnicu ploča sa roditeljima, koji možda tad i nisu mogli da pretpostave da će Derrick biti jedan od najboljih na svetu u svom poslu. Zahvaljujući intezivnoj karijeri, Carter je uvršten i u izbor 100 najpoznatijih građana Čikaga, gde su još svega dva house producenta: Felix Da Housecat i Frankie Knuckeless. Ono što ga bolje predstavlja među planetarnih ljubiteljima plesne muzike, svakako je nekoliko studijskih, kompilacijskih i čak 14 miks albuma, te desetine singlova i preko stotinu remiksa za imena kao što su Royksopp, Sade, Bebel Gilberto, Seal, Carl Cox, Sven Vath… Izdavačka kuća „Classic“, koju Luke Solomon i on osnivaju 1995. godine, svrstava se u red najuticanijih a zanimljiva je što je Carter u samom početku najavio da će posle sto izdatih ploča prestati da objavljuju na vinilu, što se i desilo deset godina posle. Famozna etiketa danas objavljuje samo digitalna izdanja i CD kompilacije.

 

„Vrednost disk džokeja dolazi iz njihove kolekcije. Kada nastupate preko dve decenije, steknete prilično široko muzičko iskustvo. Nekad zavrtim stvar iz 1990. i klinci me pitaju šta je to upravo bilo, pa kad im pokažem da je traka izašla pre nego što su se rodili, ne veruju da je i tad postojala takva muzika“, reči su kojima Carter ujedno objašnjava trenutni trend povratka cele house scene njenim korenima. Jedan od nastupa koji je uzburkao celu novu mejnstrim scenu desio se na gigantskom festivalu „Tommorowland“ 2012. kada su zajedno nastupila tri čikaška house veterana DJ Sneak, Mark Farina i Derrick Carter. House klasici poput Carterove „Where U At“ danas su poput modela za nova izdanja koja sve više podsećaju na rani zvuk čikaške produkcije. Carter je prepoznatljiv i po tome što njegovi setovi obiluju neobjavljenim trakama, remiksima koje radi samo za nastupe, te raritetnim izdanjima koja se danas mogu pronaći samo kod ekstremnih kolekcionara poput njega.

Povratak korenima imaće i ovdašnji iskusni disk džokeji iz asocijacije „Kozmik“ koji su u vreme uspona ljudi poput Derricka Cartera, uspostavili serijal prvih house žurki u Beogradu, u famoznoj „Industriji“. Serijal pod nazivom „Divine“ trajao je dve godine do proleća 1998. ali 28. decembra, u poslednjoj suboti ove godine, vraća se na jednu noć, u svom izvornom formatu! 

Linkovi:

www.derrickcarter.com

Facebook event stranica:

http://www.facebook.com/events/1390288181218718

Avatar photo

Autor: Igor