Derrick Carter i Indra oduševili publiku u završnici devetog Refresh festivala!

 

Posle tri noći na tri bine u krcatom superklubu Maximus, završen je deveti po redu festival elektronske muzike Refresh u Kotoru. Nakon izuzetnih nastupa Chrisa Liebinga, Vibe Tribea, Miss Kittin, Royal Flusha i drugih, i završna noć održala je izuzetno visok nivo energije postavljen na samom početku festivala. Sinoć su u Maximusu opravdali status zvezda večeri i Derrick Carter i Indra, dokazavši zašto su među vodećima na svjetskoj elektronskoj sceni. Legenda iz Čikaga otvorio je nastup sa klasičnim zvukom nastalim upravo u ovoj američkoj metropoli, kolevci house muzike, posebno one koja njeguje brži tempo i energične bas linije. Neumoran u miksu, Carter je konstantno isporučivao prepoznatljivi „jacking house“ stil nateravši sve u centralnoj dvorani Maximusa da ne štede snagu tokom dvoipočasovne DJ lekcije iz plesne muzike.

Uvod u veliko house putovanje pripao je dvojici Barana, pa je treću noć na glavnoj bini pokrenuo Jan De R sa svojom „deep“ selekcijom, da bi konačni uvod pred Cartera dao iskusni Rayo. Nakon Cartera za DJ pult je stao još jedan „superteškaš“ iz Podgorice, već legendarni Gillerz, kojem nije bilo teško da nastavi tamo gdje je čikaška legenda stala. Sama završnica pripala je domaćinima iz Kotora sa ništa manjim iskustvom, pa su čast da zajednički zavrte poslednji set ovogodišnjeg Refresha imali Ljubo Čikić, jedan od pionira DJ profesije u Crnoj Gori i svima dobro poznati kotorski muzičar Niggor. Njima se, ponesen atmosferom, na bini pridružio i Gillerz u trostrukom „back2back“ setu.

Na krcatoj Trance bini je završne noći bilo veoma burno jer su fanovi pohrlili da čuju izraelskog maga Indru, majstora psy-trance scene koji se za set pripremao dva dana u Kotoru. Erupcija koju je u finalu doživela donja dvorana Maximusa ostaće upisana kao jedna od najboljih žurki koje Refresh pamti za devet godina postojanja. Punopravne zasluge za ovakvu noć na Trance bini imaju i domaćini Pashton Kutcher i Janko Raščanin, čiji su uvod i kraj bili na nivou postavljenog, nelakog zadatka.

Fresh bina je svoje finale dočekala uz sve istaknutiji duo Iks-Oks, čija je tech-house selekcija dala adekvatan uvod u nastup našeg istaknutog producenta Ognjena Vukovića kojeg publika dobro poznaje pod imenom Audiostorm. Kraj ovogodišnjeg osveženja u pravom maniru doneo je Mladen Banović, poznatiji ljubiteljima elektronske muzike kao Mtech.

Ovogodišnji ciklus Refresh festivala imao je ukupno 15 žurki za oko 12.000 posetilaca, sa više od 50 izvođača iz Francuske, Njemačke, Izraela, SAD, Srbije i Crne Gore. Iduće godine, kao i uvijek sredinom avgusta u kotorskom Maximusu, Refresh festival imaće svoje jubilarno, deseto izdanje, a program biće objavljen mesecima pre festivala. Rana prodaja ulaznica po najpovoljnijim cenama počeće već na zimu.

Avatar photo

Autor: Igor