DRUM AND BASS – ZA LJUBAV JE POTREBNO DVOJE

 

Jedno pitanje za početak, kakva je to vratolomna putanja koja prati break beat nakon njegovog dolaska i njegove naknadne recirkulacije širom sveta, putem žanrova kao što su Jungle, Drum ‘n’ bass, Hardcore Techno, Trip-hop , Down Tempo i Big Beat? Srž break beata su izvorne muzičke partiture ploča i snimaka kasnih 60-ih i ranih 70-ih godina gde svi instrumenti mogu ispasti, osim bubnja, koji nastavlja groove, bez ikakvih solaža.

Breakbeat se formirao na temelju ranih hip-hop zapisa, kada je hip-hop još bio uglavnom improvizacija ekipe sa ‘dva gramofona i mikrofonom’. I još nešto, taj rani Break beat se koristio onim hip-hop-om koji se pravio i svirao, a ne ‘sekao i kopirao’. I mislim da ovde upravo počinje ovaj tekst. Danas se break beat uopšteno definiše kao gotovo svaki ritam koji nije u 4/4 ritmu. Jedna važna činjenica jest da je break beat postao sastavni deo onoga što se smatra prvom posebnošću britanske plesne muzike – Jungle-a, a kasnije i ključnom aspektu drugih mutacija kao što su Drum’n’bass, Trip-hop i Big Beat.

 

Drum’n Bass kao mutacija ritma, slava brzine i dijalektika ekstaze dizanja i spuštanja

 

Drum’n’Bass je kontroverzan kontinuum u kojem se nalazi ogroman broj umetnika i nemoguće ih je sve prebrojati, a sve je počelo sa etiketom ‘Shut Up and Dance’ u kasnim 80-ima sa Smiley, PJ, DJ Daddy & DJ Hype-om, koji su stvorili putujući sound sistem nazvan Heatwave. Oni su bili ti koji su upali u mnoge zgrade i organizovali ilegalne rave zabave. Može se reći da su oni pripadali grupi vrednih britanskih producenta koji su počeli sa velikim poticanjem muzike koja mrvi prsa i to sa sub-basom, od Hip-hop-a su stvoritli novi oblik muzike poznat po imenima Jungle i Drum’n’Bass. Drum’n bass je imao sve što je bilo potrebno za underground bez ikakvih kompromisa i šljokica koje su u veliko krasile lica vesele mladeži u megapopularnim House klubovima. Nema sumnje da je Drum’n’Bass mutacija ritma, slava brzine, dijalektika ekstaze dizanja i spuštanja, i da je potencijalno najuzbudljiviji deo muzičkog razvoja od nastanka Hip hop-a.

Paralelno s razvojem Drum’n’bass- a, pojavljuju se umetnici poput Cold cut-a i DJ Shadow-a , njihov muzički put je bio određen estetikom ‘cut’n’paste’ legendi Double Dee &Steinski–ja, a prašnjave produkcije hip-hop majstora 45 King i DJ Premier-a stvorile su vlastitu, samostojeću prijatnu muziku. Nekoliko godina kasnije,dok su apstrakcije muzičkih inovacija pomenutih umetnika isparavale, neki ludak sa semplerom i velikom zbirkom ploča počinje praviti ‘remake’ ove minimalne muzike sa maksimalnim hedonizmom na umu i tu nastaje Big beat, bezumno ugodan, a opet samo kao produkt Drum’n’Bass-a.

 

 

Pravci koji su izvršili veliki uticaj i podžanrovi Drum’n Bassa

Neću se pretvarati objektivan. Razvoj elektronske plesne muzike je najveći dah svežeg vazduha dobio preko britanskih umetnika, a posebno preko Drum’n’Bass-a. Veliki uticaj na Jungle i Drum’n’bass ima izvorni Jamaican dub i reggae zvuk i afro- karipsko poreklo umetnika koji su najviše uključeni u stvaranje ove muzike. Zvuk udarca bubnja sintetizovan na Roland TR-808 je važan i prepoznatljiv element žanra.

Podžanrovi Drum’n’bass-a uključuju Breakcore, Ragga jungle, Hardstep, Dubstep, Darkstep, Techstep, Neurofunk, ambijentalni Drum’n bass, Liquid funk, Drumfunk, Funkstep, Sambass. Uprkos svojim korenima u Velikoj Britaniji, stil se globalno raširio.Vremenom se počinje dešavati fenomenalna inverzija – Drum’n’bass počinje uticati na mnoge druge žanrove kao što su Hip hop, Big beat, House, Trip hop, Ambijentalna muzika, Techno, Rock i Pop.

Kasne osamdesete su donele noćne klubove i kulturu celovečernjeg izlaska kao i novi elektronski muzički stil nazvan Rave, koji je, baš kao i Hip- hop, u kombinaciji semplova, jakih groove linija Break beat-a, semplova iz širokog raspona različitih muzičkih žanrova, a povremeno, i semplova dijaloga i delova iz filmova ili televizijskih programa. U nekom hronološkom smislu Rave je prethodio Jungle-u, a zatim i Drum’n’Bass-u , i to na ilegalnim zabavama i na piratskim radio stanicama širom Britanije.

Do 1994. godine Jungle je dobio najveću popularnost i postao je prepoznatljiv deo subkulture mladih. Žanr se dalje razvija, uključuje i spaja elemente iz širokog spektra postojećih muzičkih žanrova, uključujući Raggamuffin zvuk, Dancehall, Dub. Uprkos pripadnosti Rave sceni i ekstaziju kao pogonskom gorivu, Jungle takođe postaje isprepleten nasiljem i kriminalnim radnjama, ovo pak, vuče korene iz kulture bandi koja je uticala na britansku Hip-hop scenu, a kao posledica toga u Jungle-u se često čuje agresivni ili preteći zvuk, kao i tema nasilja što se najčešće ogleda u izboru semplova. Stvari se počinju menjati sredinom devedestih jer neki umetnici se počinju izdizati iznad ovog klišea i stvaraju pozitivnije melodije kao deo šire Rave scene i Dancehall-a što postaje muzička kultura koja počinje prevladavati u Londonu. Neki umetnici su se počeli udaljavati svojim izrazom od tog Jungle-a i stvorili ono što će postati kolektivno označeno kao Drum’n’bass.

 

 

UK Garage kao odrednica Drum’n Bassa

Žanr je postao opšte uglađen i tehnički sofisticiran, počeo se širiti od piratskih radiostanica do komercijalnih radio stanica. Takođe se počeo deliti u prepoznatljivie podžanrove, počinju fuzije koje uključuju Jazz, a onda nastaje muzička šema koja je utemeljena u D’n’B i to kao matrica zvučnih efekata znanstvene fantastike i anime filmova.

Danas ovim žanrom dominira mala grupa izdavačkih kuća. Mainstream međunarodne muzičke etikete pokazuju vrlo malo interesa za Drum ‘n bass koji ostaje najpopularniji u Velikoj Britaniji, ali se scena ipak, razvila širom sveta.

Ne sme se zapostaviti činjenica da je muzički podžanr Garage , odnosno Uk Garage bio odrednica onoga što je nastalo i nazvalo se Drum’n’Bass, ali ne samo to, teške linije sub-a, bass-a i ritam koji se lomi provlače se kroz house, acid house i na kraju kroz novu, evolucijom nastalu muziku koja je bila u ekspanziji. U isto vreme, veliki proizvođači zvučnih sistema su pratili put nekih od najuspešnijih D’n’B producenata i stvorili zvučnike koji su udovoljili onim frekvencijama koje su se mogle čuti u radovima tih umetnika.

 

 

MC-evi kao produkt žanra

Drum’n’bass pokazuje puni frekvencijski odaziv koji se može videti samo na zvučnoj panorami sastava koji se može nositi sa vrlo niskim frekvencijama. Kao što i priliči svom imenu, bas element muzike je posebno izražen, i to mnogo više od većine drugih oblika plesne muzike.

Postoje mnogi albumi posebno dizajnirani za lično slušanje. Miksovani CD je posebno popularan oblik objavljivanja, pogodan za kućno ili automobilsko slušanje. Sve ovo je napravilo put za nastanak velikih festivala koji slave D’n’B zvuk. A ispod ovoga se kriju nepotpisane trake, ‘white label’, remiksi bez dozvole upotrebe autorskih prava, dropovi, dizalice ili build up – ovi, složeni i kompleksni taman onoliko koliko treba da vas svaki put dignu i podstaknu na ples.

Evolucija ovog muzičkog žanra ima svoju putanju i ona ide brzinom do 180 BPM , i kako zvuči , ne izgleda da će se ikada zaustaviti .

Poseban ukras su i mnogobrojni Mc’s (Master of Ceremony) koji su svojim rimama obeležili najsvjetlije momente Drum’n’Bassa… a i oni su još jedan fenomenalan produkt ovog muzičkog žanra.

 

 

 

Izvor: MixmagAdria

Autor: ADNAN ČALKIĆ NANE

Avatar photo

Autor: Igor