FACEBOOK I RAY-BAN IZBACILI PAMETNE NAOČARE, DOLAZE SA USLOVIMA KORIŠĆENJA!

 FACEBOOK I RAY-BAN IZBACILI PAMETNE NAOČARE, DOLAZE SA USLOVIMA KORIŠĆENJA!

Prvo smo saznali kako izgledaju, a onda i da proizvođači smatraju da nismo slobodni sa njima raditi šta želimo.


Za 9. septembar bilo je najavljeno lansiranje pametnih naočara iza kojih zajednički stoje Facebook i Ray-Ban, ali je doživelo jedno nepredviđeno zagrevanje jer je poznati leaker Evan Blass na Twitteru unapred podelio slike dotičnih naočara, koje dolaze u barem dva temeljna dizajna i u nekoliko različitih boja.

Dizajn je manje-više u visinama standarda koji se očekuje od giganta Ray-Bana, čak toliko da se jedan od modela nepreciznom oku nimalo ne razlikuje od njihovih kultnih modela. No ono što ove popularne cvike čini “pametnima” kamere su u gornjim uglovima okvira, kao i nešto deblji okviri, za koje se pretpostavlja da sadrže potrebnu tehnologiju kako bi sve funkcionisalo bez problema.

Bez ikakve sumnje, reč je o najkul sunčanim naočarama na svetu, koje su popularizovali brojni giganti pop-kulture, od Jamesa Deana do Brucea Willisa, a te Ray-Banove wayfarerice sada dobijaju i dodatni pečat posebnosti – uslove korišćenja! Ray-Ban Stories, kako se zovu i kako je predstavljeno prošle nedelje rezultat su ranije najavljene saradnje proizvođača naočara s Facebookom.

Prisetimo se, Mark Zuckerberg još je u junu najavio dolazak ovih modela, ali nije elaborirao njihove specifičnosti. Možda ga je bilo strah nezadovoljstva javnosti jer se čini da je štos u tome da Ray-Ban Stories omogućavaju vlasniku/korisniku fotkanje i snimanje videa, koji se onda šalju na aplikaciju View, a koja zahteva postojanje profila na Facebooku, te preko koje onda drugi korisnici mogu dopustiti ili ne dopustiti objavljivanje tih materijala na Facebooku ili Instagramu.

Viceova reporterka Katie Notopoulos izvestila je kako joj je Facebook u nekoliko navrata poslao obaveštenje da skrivanje svetla koje druge obaveštava da ih snimate predstavlja kršenje spomenutih uslova pružanja usluge. Nije sasvim jasno kako Facebook planira sprovoditi pravila kada se svaki par naočala lako može modifikovati malenim komadom lepljive trake, ali sam koncept pokušaja kontroliranja toga kako će si ljudi modifikovati svoje naočare čini se prilično jadnim.

Izvor: Klubikon.com

Avatar photo

Autor: Igor