Gruzijska “rejv revolucija”


Novi dokumentarac BBC-a o nedavnoj “rejv revoluciji” u Gruziji.

U maju 2018. godine desničarske političke grupe zatražile su zatvaranje, poznatog noćnog kluba Bassiani, u mestu Tbilsi, Gruzija. Mesto koje se suočilo sa borbom protiv političkih snaga kako bi ostalo otvoreno tokom svoje kratke, ali impresivne istorije. Kasnije tog meseca klub je, zajedno sa mestom Café Gallery, bio pogođen naoružanim policijskim napadima i bio prisiljen da se zatvori, što je izazvalo ogorčenje rave zajednice i DJ-eva širom sveta.

Zatvaranje klubova izvelo je nekoliko hiljada ljudi na ulice Tbilsija u znak protesta, tokom kog je vladao natpis “‘We dance together, we fight together!”, dok je zvuk tehna odzvanjao ulicama ovog grada. Veliki broj ljudi, praćen muzikom, tada je stao pred zgradu parlamenta Gruzije, tražeći ostavke premijera i ministra unutrašnjih poslova.

Solidarnost rave zajednice u Gruziji pokazala je da mirna okupljanja mogu imati pozitivan uticaj. Ministar unutrašnjih poslova se obavezao da istraži policijsku brutalnost i izvinio se za događaje koji su se desili tokom policijskih racija. Bassiani i Café Gallery su ponovo otvoreni, ali borba klupske kulture protiv desničarskih političkih grupa Gruzije daleko je od kraja.

Ispod možete pogledati dokumentarac o tome kako je izgledala “rejv revoluciji” u Gruziji.

 

Izvor: Mixmag

Avatar photo

Autor: Igor