Laurent Garnier dobio orden francuske Legije časti!

 

Sumnje su neminovni deo postojanja, ali na adresi ljubavi opcija burnouta, zamora ili napuštanja misije jednostavno izaziva toliko duboke tuge da ti je jasno da ne možeš bez onoga što voliš jer bi osećao kao da traciš dane. Jedna od ovih sudbinskih linija tako je spojila i gospodina Garniera i note. 

Laurent je zaista pravi iskonski DJ, ona stara škola koja je navlačila okolo beskonačno teške kofere i torbe sa pločama i radila sve ručno i jedan od onih odgovornih da se ovaj posao pokrene od marginalne društvene prakse smatrati nečim stvarnim i vrednim pažnje. Većinu vremena danas provodi kopajući po opskurnim uglovima mračnih trgovina ploča, završavajući na neobičnoj strani Interneta gde se skriva još neotkrivena muzika i slušajući što je više moguće od silnog materijala koji mu neprestano stiže. 
 
Iako je ugazio u pola stoleća na planeti ne posustaje u muzici ali broj nastupa je smanjio jer ipak je stariji igrač i sada prihvata samo stvari koje mu čine neopisiv gušt:
 
“Još uvek se osećam dobro, još uvek vraški uživam u tome u još uvek se ludo provodim i ne nalazim se isključenim iz igre, i zato i nastavljam, ali zato i radim manje.” 

 
Preko 30 godina je prošlo od početaka na struju – tri dekade rada, truda, užitka, stvaranja, rastavljanja, sastavljanja, istraživanja i pisanja priča. Iako spoljno priznanje nije potrebna instanca života za one perpetualno inspirisane, svako od nas ima mali tajni san da će jednoga dana sve ono u što ulažeš energiju i ljubav biti prepoznato kao vredno, da će na neki način ostaviti ovo mesto boljim ali pre tebe. Upravo ovim aspektima licnih dostignuća posvećen je i Légion d’honneur, Francuska legija časti koja je najprestižnija nagrada za vojna i civilna dostignuća podno Eiffela.
 
Posvećujući ovaj značajan životni trenutak svima onima koji su ga podržavali kroz trideset godina muzike Laurent je komentarisao: 
 
“Duboko sam dirnut što sam primio ovaj francuski orden jer sam služio i branio muziku koja je originalno morala srušiti toliko predrasuda i izazvala toliko nesporazuma. Ovo odličje nije samo posvećeno mojoj tridesetogodišnjoj karijeri, već je ono za kolektivnu istoriju.”
 
Garnier se ovim činom naklona jednoj karijeri u žiži kulturnih previranja tako pridružuje muzickim osvajačima ordena iz prošlosti poput Quincyja Jonesa, Boba Dylana, Paula McCartneya i Milesa Davisa, a mi mu čestitamo i želimo da deskade koje tek dolaze dođu bez gubitka entuzijazma.
Avatar photo

Autor: Igor