Marcel Dettmann i rezidenti Berghaina za Apgrade with Ostgut Ton!

 

Heroj globalne tehno scene Marcel Dettmann predvodiće trio rezidenata najpoznatijeg svetskog kluba Berghain u okviru novog Apgrade događaja 14. oktobra u Hangaru Luke Beograd. Biće to ujedno nastavak, sad već antologijske noći koju je domaćoj publici prošle godine premijerno priredila famozna izdavačka kuća Ostgut Ton, muzički temelj Berghaina. Pored svoje najveće zvezde, besprekoran ugled ove berlinske institucije braniće i predvodnik njihove nove generacije Kobosil, ali i nedavno potpisana francuska tehno legenda Terrence Fixmer! Njegov prvi maksi singl za novu kuću na dobro poznatoj adresi Am Wriezener Banhof, pod nazivom “Beneath the Skin” (O-TON 97), objavljen je upravo danas! Ulaznice za “Apgrade with Ostgut Ton” od danas su već u prodaji na blagajnama Eventima i Gigstixa, i to po prvoj pretprodajnoj ceni od 890 dinara i njihov broj je ograničen.

 

 

Jedna od najistaknutijih figura savremene elektronske muzike Marcel Dettmann, pasionirani je kolekcionar ploča zahvaljujući čijem trudu u muzičkoj distribuciji i izdavaštvu su stasale brojne generacije nemačkih izvođača. Pristup velikom broju retkih izdanja kroz ličnu prodavnicu ploča, učinili su da Dettmann poseduje izuzetnu muzičku širinu, ali i da njegovi rani setovi budu pravi tehno maratoni. Današnja glavna zvezda najvećih festivala i pozornica, Dettmann rezident postaje još u starom berlinskom, danas srušenom klubu Ostgut, iz čijeg pepela je nastao današnji Berghain, najveći globalni klupski fenomen svih vremena čiju je famu lično pronosio beskompromisnim tehno setovima i temeljima savremene produkcije. Pored izdavačke kuće Ostugt Ton, čiji je jedan od neprikosnovenih simbola, Dettmann je pažljivo kreirao zvuk svoje MDR etikete sa umetnicima kao što su Answer Code Request, Francois X, Anthony Parasole i njegov glavni štićenik Max Kobosil.

Retka su imena na tehno sceni čiji opus je toliko raznovrstan i širok, a da uspevaju da se zadrže u senci toliko dugo, kao što je to slučaj sa Terrenceom Fixmerom. Njegova izdanja prisutna su još od 1993. godine, a njegova opsesija EBM (Electronic Body Music, ne pomešati sa EDM) scenom i bendovima poput Nitzer Ebba, presudno je doprinela rađanju elektro-tehno scene. Fixmerova fascinacija masivnim sintisajzerskim linijama u spoju sa izrazito perkusivnim detroitskim zvukom, stvorila je novu školu unutar Evrope bez koje se ne može zamisliti današnji tehno set. Album “Muscle Machine” (International DeeJayy Gigolo, 1999) donelo mu je globalno priznanje, a sledili su albumi za druge kapitalne izdvače kao što su Music Man, Electric Deluxe i Liebingov CLR. Fixmerovu impresivnu listu 2015. godine zaokružuje i Ostgut Ton kroz re-izdanje singla “Aktion Mekanik Theme” iz 2003, koji su tad remiksovali upravo Dettmann i Kobosil, a njegov novi EP “Beneath the Skin” trenutno je najsvežije izdanje ove berlinske tehno institucije.

Sa “prvacima” kuće dolazi i 25-godišnji Max Kobosil, predstavnik jedne cele generacije koja je stasala između kolosalnih stubova Berghaina, betonskih i muzičkih. Posle odlično prihvaćenog remiksa za duo Barker & Baumecker, te kasnije i pomenutog Fixmerovog klasika, Kobosil nastavlja sa samostalnim izdanjima na Ostgut Tonu, čija kulminacija je izrazito hvaljeni album prvenac “We Grow, You Decline”. Danas njegove nastupe prati publika širom planete, od Tokija do Njujorka, a bazični Klubnacht u Berghainu ili Ostgut Ton specijale gotovo je nemoguće zamisliti bez njegovog imena na maratonskom programu.

Kulminacija programski veoma bogate letnje sezone različitih elektronskih događaja u zemlji i regionu, i ove godine je Apgrade Weekend, koji će se održati 2. i 3. septembra na Kalemegdanu, u rovu ispod Vojnog muzeja. Tokom dve noći pod otvorenim beogradskim nebom nastupaće neka od najtraženijih imena svetske elektronske scene kao što su neprikosnoveni vladar Resident Advisor liste i nepogrešivi nemački maestro Dixon, te najtraženiji svetski DJ tandem Tale of Us. Na istoj bini nastupiće i “live techno” majstor Recondite, te elektro-heroina Miss Kittin. Domaću podršku u najlepšem delu Beogradske tvrđave, pružiće im naši međunarodno priznati izvođači Marko Nastić, Tijana T i Vladimir Ivković, te iskusni Apgrade rezidenti Gordan Paunović i Vlada Janjić. Dvodnevne ulaznice za ceo Apgrade Weekend, prodaju se na blagajnama Gigstixa i Eventima po prvoj, ranoj ceni od 1790 dinara za parter i 2990 za VIP terasu. Apgrade je u proteklih godinu dana u Beograd doveo neke od vodećih elektronskih izvođača, kao što su to Richie Hawtin, Nicolas Jaar, Chris Liebing, Loco Dice, Mathew Jonson, Dave Harrington, Steve Bug, Mike Huckaby, Function i Efdemin, ali i brojne nove talente među kojima su Valentin Stip, Julian Jeweil, Sebastian Mullaert, Fabio Florido, Caleb Calloway i drugi.

 

Avatar photo

Autor: Igor