Muzika može da leči, ali i ubije..

Verovali ili ne, ali muzika može da leči, ali i ubije! Naime, docent dr. Predrag Mitrović, kardiolog beogradskog Urgentnog centra u svojoj nagrađivanoj studiji tvrdi da slušanje odgovarajuće muzike brže oporavlja osobe koje su doživele srčani udar-infarkt. S druge strane, muzika može i da utiče na prestanak rada srčanog mišća, što se dogodilo na jednom koncertu u Nemačkoj, kada je posle koncerta hevi-metal muzike, u sali pronađeno nekoliko mrtvih mladih ljudi!

Kada su ih obdukovali, misleći da su umrli zbog predoziranosti od narkotika i alkohola, utvrđeno je da su bili zdravi, ali da su ritam i snaga muzike, jer bili su i na mestu blizu zvučnika, izazvali da srce treperi i stane, da je neko na vreme primetio i imao defibrilator pored sebe, možda bi ostali živi,” kaže ovaj ugledni stručnjak.

Ukoliko patite od srčanih oboljenja, imate visok pritisak, bezvoljni ste i stalno umorni, eto rešenja, najbolje je da dva puta dnevno i to samo po 12 minuta slušate svoju omiljenu muziku. I to nije sve. Njen blagotvoran uticaj osećaćete još 24 sata posle toga. Kad se pacijent navikne na muziku ona mora i da se promeni.

Pre desetak godina u kardiologiji je postalo moderno da sve što pada u domen zdravog života ne smete da koristite. Ideja o tome da muzika može da leči rodila se iz sledećeg razmišljanja: alkohol je opasan, a s druge strane jedna čaša crnog vina smanjuje masnoću u krvi, čokolada goji i stvara šećer, ali je dokazano i da crna čokolada s puno kakaa jeste delotvorna, zdravo je jesti svega sedam badema dnevno, pešačiti a ne trčati i tako redom… Često sami primetimo da nekad menjamo radio stanice ili CD i ništa vam ne prija, da ste ikada izmerili svoj pritisak da jeste videli bi da vam je povišen ili ubrzan srčani rad. Razmišljao sam da li onda možemo kontrolisati sve to, zapravo da li može imati efekat kao lek, da deluje bez obzira šta mislite o tome. Muzika se nikad nije klasifikovala po vrsti, ritmu, frekvenciji ili tonalitetu. Ne prija svima muzika istog tonaliteta i ritma. Na primer, bolesnici koji imaju šećernu bolest ne mogu da čuju visoke tonove zbog promena na nervnim završecima. Njima treba puštati muziku niskih tonova.objašnjava za TV Best Predrag Mitrović čije su tvrdnje potvrđene i u studiji od više od 700 pacijenata, proglašenoj za najbolju na Međunarodnom kongresu kardiologa 2009. u Barseloni, a pohvaljena je i 2011. na Svetskom kongresu kardiologa u Pekingu.

U njegovom istraživanju učestvovale su dve grupe od po 370 osoba koje su doživele infarkt i primale istu medikamentnu terapiju. Pacijentima iz jedne grupe puštana je njihova omiljena muzika, dok drugima nije. Za kompozicije koje imaju uticaj na pacijenta sa tačno određenim simptomima, nije bio toliko važan izvođač kao izvođač, ni zvuk ili glas, koliko su bitni tempo, tonalitet i žanr.

Primetio sam da nekima od njih muzika koju sam im puštao nije prijala, rastao im je pritisak, a to po parametrima nije moglo da se dogodi. Kad sam ih pitao zašto su tu muziku naveli kao omiljenu, rekli su mi da je zapravo ne vole, al ih je bilo sramota da priznaju šta slušaju. Napravio sam kompilaciju sa devet raznih žanrova i proverio kako reaguju, onima koji bi čuli svoju omiljenu muziku, širile su se zenice. Najčešće su slušali pop muziku, narodnu, a čak trećina pacijenata je slušala komercijalni džez i klasičnu muziku. S druge strane starija generacija, koja najčešće doživljava infarkte, voli domaću zabavnu, šlager muziku. Većini je prijala klasika, ipak, najviše me je začudila odlična reakcija na klasiku Mocarta i Baha onih koji su se izjasnili za narodnjake. Ukoliko muzika deluje, ona oslobađe hormone “zadovoljstva” i onda pritisak pada. Ti hormoni se izlučuju u organizam i tako opuštaju srce koje se odmara, nije u grču. Kada je tempo u pitanju najveći broj hitova svetskih je u ritmu otkucaja srca, kada je paran broj onda je ok, ako se sudara s vibracijama vašeg tela onda ne valja. Kada nađete kompoziciju optimalnu u odnosu na vašu bolest, reagujete kao što životinje reaguju na zvukove iz prirode, naravno treba izbegavati hitove i pesme s rečima jer one bude druge emocije i onda ne možemo da govorimo o efektu muzike.

Pa na vama je onda da se odlučite koja muzika najviše odgovara vašem SRCU!!!

Avatar photo

Autor: Igor