Ples zaustavlja znakove starenja u mozgu, zapravo, čini ga mlađim

 

Samo da nam je zdravlja, reći će svi kada ih upitaju za godine koje nam slede, ali biti bogati istim nekada deluje i preteško. Jedan od čestih slučajeva u trećem dobu je Alzheimerova bolest. Kada pričamo o toj bolesti važno je spomenuti i hipokampus, područje mozga važno za spoj informacija, te pamćenje, koje biva zahvaćeno trenutkom pojavljivanja Alzheimera.

Pod vodjstvom Dr. Kathrin Rehfeld iz nemačkog Magdeburga u studiji Frontiers in Human Neuroscience na grupi volontera sa prosekom godina 68 pokazano je kako ples ima najveći uticaj na starenje mozga, te ga održava mladim. Iako su volonteri odrađivali i fizičke aktivnosti poput nordijskog hodanja te fitness programa, grupa koja je bila fokusirana samo na ples za vreme studije pokazala je najbolje rezultate.

Ples ima uveliko pozitivan uticaj na hipokampus područje mozga, koje osim memorije i učenja, biva bitno za balans osobe. Sledeći zadatak Dr. Rehfeld biće fokusiran na osobe sa demencijom, te će osmisliti programJymmin (jamming + gimnastika), spoj zvukova (melodije + ritam) utemeljen na telesnoj aktivnosti. 

Takođe i sama je dala svoje mišljenje o plesnoj studiji: “Verujem da bi svi želeli živeti nezavisan i zdrav život što je duze moguće. Fizička aktivnost je jedan od faktora životnog stila koji može doprineti tome, suprostavljajući se nekolicini faktora rizika i usporavajući pad dobi. Ples je moćan alat za postavljanje novih izazova za telo i um, pogotovo u starijoj dobi.”

 

 

Izvor: Klubska Scena

Avatar photo

Autor: Igor