POČELO TROGODIŠNJE PROBNO ISTRAŽIVANJE KETAMINA KAO ANTIDEPRESIVA

 

Dugo se već priča kako je ketamin efektivan lek protiv depresije, a sada je u Australiji i na Novom Zelandu započelo i probno testiranje ovog narkotika.

Nakon studije iz marta koja je očvrsnula stav prema pozitivnom efektu ketamina, 200 pacijenata sa južne hemisfere danas je započelo sa probnom terapijom koja će obuhvatiti sedam istraživačkih institucija.

Istraživanje će trajati tri godine, a pacijenti će dobijati doze ketamina i placebo, ne znajući koja je koja, pa će lekari moći posmatrati kakve efekte svaki ima. Iako su prethodna istraživanja trajala kratko, ovom je cilj otkriti efektivnost ketamina kao dugoročnog leka.

“Uzbudljive studije pokazuju da ako date jednu dozu ketamina ljudima sa ozbiljnom, kliničkom depresijom, njima će biti bolje, ali samo na nekoliko dana, a to nije dovoljno dobro. Ono što moramo otkriti je može li se koristiti dugoročno i koji pacijenti najbolje reaguju na lečenje. Nije dovoljno reći da je ketamin siguran samo zato jer je ljudima bilo bolje nakon jedne doze u prethodnim istraživanjima, nego treba otkriti je li siguran za dugoročna lečenja.”, rekla je Colleen Loo, vodeći naučnik ovog istraživanja.

Loo je dodala kako je ketamin dobio zeleno svetlo od ‘Therapeutic Goods Administration’, koja ga već prepisuje depresivnim pacijentima, ali rečeno je i kako je to “sa velikom zabrinutošću” jer nema još uvek čvrstih dokaza da je korišćenje sigurno.

Univerzitet South Wales, Institut Black Dog, Univerzitet Adelaide, Bolnica Royal Adelaide i Univerzitet Otago sa Novog Zelanda su među institucijama koje su uključene u ovo kliničko istraživanje.

Avatar photo

Autor: Igor